Friday 30 October 2009

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 2 ΦΑΚΕΛΟΙ «ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ»


Δύο τυπικές εγκρίσεις ανακεφαλαιωτικών πινάκων, που αφορούσαν τη «διαμόρφωση του κόμβου εισόδου της πόλης και της υπογείωσης των δικτύων της ΔΕΗ στη Β. Παύλου», έγινε γι’ άλλη μια φορά θέμα τριβής στο Δημ. Σ/λιο, με αναφορές στο γνωστό ζήτημα για το πώς έκανε ο εργολάβος το έργο…
Σε ανύποπτο χρόνο, ο Πρόεδρος κ. Χατζηνικολάου, εμφανώς ενοχλημένος από την αναμόχλευση του θέματος, έδωσε τους 2 φακέλους στη Γραμματεία του Δ.Σ., κ. Σούλη, με την εντολή το πρωί της Δευτέρας να διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα.

''ΒΟΥΤΙΑ'' ΤΖΙΠ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΕ 5 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΕΝΑΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΒΑΝΟΣ


Ώρα 7 το πρωί της Κυριακής, ένα τζιπ με μία 5μελή οικογένεια (γονείς, 2 παιδιά και μία γιαγιά) βρέθηκαν (άγνωστο πως και γιατί) στη Θάλασσα, μόλις αρχίζει ο δρόμος του κάστρου από το λιμάνι προς το Επαρχείο.
Ευτυχώς, το περιστατικό έγινε άμεσα αντιληπτό από τον Πρόεδρο των Λιμενεργατών κ. Σταμάτη Χόνδρο, που βούτηξε αμέσως και άρχισε να απεγκλωβίζει τα παιδιά και να τα μεταφέρει στην αποβάθρα. Λίγα λεπτά μετά, βούτηξε και ένας άλλος (λέγεται πως ήταν Αλβανός) που άρχισε και αυτός να βοηθά στην διάσωση των υπολοίπων.
Παρών από την πρώτη στιγμή και ο Λιμενάρχης κ. Σεφεριάδης, που συντόνισε την επιχείρηση διάσωσης. Μέσω του ‘’ΒτΚ’’ ο Λιμενάρχης συγχαίρει τον κ. Χόνδρο για την ενέργειά του αυτή, αλλά και τον άγνωστο Αλβανό, που πιθανολογείται ότι αμέσως μετά τη διάσωση, έφυγε ίσως γιατί έχει πρόβλημα άδειας παραμονής.

ΠΛΗΣΙΣΤΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟ Ο κ. ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ


Αποφασισμένος να συγκροτήσει συνδυασμό για τον ένα Δήμο της Κω, φέρεται ο κ. θεοδόσης Νικηταράς, ο οποίος ήδη έχει κάνει πολλές επαφές για το απαιτούμενο ψηφοδέλτιο. Λέγεται μάλιστα, ότι είναι θέμα ημερών, να προχωρήσει και στην επίσημη ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του.
Εάν έτσι έχουν τα πράγματα προκύπτουν 2 ερωτήσεις, που αφορούν την στάση των κ. Καϊσερλη και Μπαλαλή, ως προς το τι θα κάνουν τελικά, δηλ. αν θα είναι υποψήφιοι και πού;
Ο πρώτος δέχεται πολλές εισηγήσεις – προτροπές για να είναι υποψήφιος στον ένα Δήμο, όμως μέχρι στιγμής, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, πιθανότατα γιατί ‘’μετρά’’ και ζυγίζει, ως έμπειρος πολιτικός.
Ο δεύτερος, δηλώνει ‘’παρών’’ όμως απομένει να ξεκαθαρίσει, με ποια ιδιότητα, αφού είναι γνωστή, η στενή του σχέση με τον κ. Νικηταρά, δηλ. το αν και πως θα συμπράξει.
Το βέβαιο είναι, ότι πολύ σύντομα, θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, στη λογική του ποιοι και πως θα βρεθούν απέναντι στην δεδομένη υποψηφιότητα Κυρίτση, τόσο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τους άλλους χώρους.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Υπ. Εσωτερικών, να είναι διατεθειμένος, να παρατείνουν τη θητεία των σημερινών δημάρχων, εάν και όσο χρειαστεί (ίσως και για ένα χρόνο) προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία του νέου Καποδίστρια.

Tuesday 27 October 2009

ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 9 ΝΕΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ


Ελπίδες ότι και η Κως θα
είναι σε κάποια προγράμματα

Από το καλό στο καλύτερο πηγαίνουν τα πράγματα για το θαλάσσιο τουρισμό. Εννέα νέα κρουαζιερόπλοια ελληνικών συμφερόντων θα δρομολογηθούν το 2010 στο Αιγαίο. Τα κρουαζιερόπλοια αυτά, που ανήκουν στις εταιρείες του Κωστάκη Λοϊζου και του Γ. Βαρδινογιάννη, θα εκτελούν κυκλικά δρομολόγια από τον Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με «Το Εθνος», ο Γ. Βαρδινογιάννης ετοιμάζει για το 2010 δυναμική παρουσία στα ελληνικά νησιά με 2 κρουαζιερόπλοια, «Ελ. Βενιζέλος» και “Easy Cruise Life”.
Η εταιρεία Βαρδινογιάννη έχει στόχο να προσελκύσει στα πλοία της τον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησής τους, 50.000 τουρίστες, που θα εξασφαλίσουν ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά της Μεσογείου και στην περιήγηση των ελληνικών νησιών. Η “Louis Hellenic Cruises” σχεδιάζει να δρομολογήσει 7 πλοία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι το “easy Cruise Life” έχει χωρητικότητα 574 επιβατών, όπως και το «Ελ. Βενιζέλος». Τα 2 πλοία θα δρομολογηθούν σε τριήμερες και τετραήμερες κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά και στην Τουρκία.
* Σε ότι αφορά την Κω, ο κ. Γερασκλής ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι ως Λιμ. Tαμείο έχει κάνει τις ανάλογες επαφές και ήδη υπάρχει υπόσχεση ότι ένα από τα πλοία του Γ. Βαρδινογιάννη θα εντάξουν στις 7ήμερες κρουαζιέρες τους και το νησί μας.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ STAGE


Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση της κυβέρνησης που αφορά τους υπαλλήλους των STAGE, εξέφρασαν οι 7 υπάλληλοι του ΟΑΕΔ, απέχοντας από τη συνδρομή τους στα ταμεία ανεργίας, όπου είχαν προσέλθει δεκάδες ξενοδοχ/λοι για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους

Friday 23 October 2009

Τραγική η κατάσταση από τα καμώματα των τσιγγάνων


Επιστολή γεμάτη αγανάκτηση από τη μια για τα καμώματα των τσιγγάνων και από την άλλη για εκείνους που «εκ του ασφαλούς τους υπερασπίζονται, ανεξάρτητα από όσα προβλήματα προκαλούν», έφτασε στη Σύνταξη του «ΒτΚ» από τους κατοίκους της περιοχής «Σημαίες», με πολλές αναφορές στα όσα «τραγικά» - όπως αναφέρουν - βιώνουν εδώ και χρόνια.
-Εχουμε καταντήσει, αναφέρουν, να παίρνουμε ηρεμιστικά για να κοιμηθούμε και να κλειδαμπαρωνόμαστε στα σπίτια μας από τα καμώματα των τσιγγάνων που πίνουν διάφορα και μετά δεν ξέρουν τι κάνουν…
Τέλος, κάνουν έκκληση στον Δήμαρχο «να δώσει τέλος στο μαρτύριό τους» και στην Αστυνομία (κρατική και δημοτική) να συνεργαστεί για την απομάκρυνσή τους από τις «Σημαίες», αφού εκτός των άλλων, δίνουν εικόνα τριτοκοσμικής πόλης για την Κω.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΙΚ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


Παρουσία του Κ. Παπούλια
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΙΚ
ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
24/10 στην Κω οι Κινέζοι

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα, ο Σύνδεσμος του Κινεζικού Λαού για τη Φιλία με τις Ξένες Χώρες, η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ορίζοντες – Δράσεις» (του Σπ. Μερκούρη), η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιπποκράτης 2.500 χρόνια», ο Σύνδεσμος Ελλάδας – Κίνας και στο Ευρωπαϊκό – Κινεζικό Κέντρο Μελετών και Ανάπτυξης, σας προσκαλούν στο Ζάππειο Μέγαρο, την Παρασκευή 23/10, ώρα 9.45π.μ. σε συμπόσιο με θέμα «Η τέχνη της Ιατρικής της Ελλάδας και της Κίνας».
Το συμπόσιο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
· Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη η πολυμελής Κινεζική Αντιπροσωπεία θα έρθει το απόγευμα του Σαββάτου 24/10 στην Κω και το μεσημέρι της Κυριακής θα γίνει ειδική εκδήλωση στον Κήπο του Ιπποκράτη στο ΔΙΙΚ.

Wednesday 21 October 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ-ΤΡΟΥΜΠΗ-ΓΚΙΑΛΑ-ΑΛΑΧΙΩΤΗ ΚΑΙ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝ/ΚΗ ΣΧΟΛΗ
Συνεργασία Νικητιάδη με
Τρούμπη, Γκιάλα, Αλαχιώτη
και Αννα Διαμαντοπούλου
ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ 5/11 Η ΠΡΟΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠ/ΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩ

Το πρώτο μεγάλο βήμα για το όραμα των Κώων για μία Παν/κή σχολή, θα γίνει στις 5/11, όταν ο Πρύτανης του Παν/μίου Αιγαίου κ. Ανδρέας Τρούμπης, θα φέρει στη Σύγκλητο για έγκριση (όπως είχε υποσχεθεί) της Σχολής Επιστημών Υγείας στην Κω!
Ηδη για το θέμα αυτό είχε την περασμένη εβδομάδα αλλεπάλληλες συναντήσεις ο βουλευτής κ. Νικητιάδης με τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη κ. Τρούμπη και Γκιάλα και τον συμπατριώτη μας κ. Αλαχιώτη, που είχε και την ευθύνη σύνταξης της πρότασης.
Παράλληλα, ο κ. Νικητιάδης ενημέρωσε και τη νέα Υπ. Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, η οποία και εκφράστηκε καταρχήν θετικά στην προοπτική της νέας αυτής σχολής.

ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΗ ΠΕΡ/ΡΕΙΑ Η ΚΩΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΔΙΕΔΡΙΚΗ Η ΡΟΔΟΣ;


Παράλληλα με τον Καποδίστρια
ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΗ ΠΕΡ/ΡΕΙΑ Η ΚΩΣ
ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΔΙΕΔΡΙΚΗ Η ΡΟΔΟΣ
Πιθανή και η εκλογή με λίστα


Τα πάνω κάτω θα φέρει ο νέος εκλογικός νόμος που προανήγγειλε ο νέος Πρωθυπουργός, παράλληλα με την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση (αιρετοί περ/ρχες – νέος Καποδίστριας κ.ά.).
Υιοθετώντας το γερμανικό μοντέλο, η Δωδ/σος έχει 2 περιπτώσεις: Μία να γίνει περιφέρεια που θα εκλέγονται 5 βουλευτές με λίστα και μία δεύτερη, να είναι μέσα στις 160 έδρες, που θα εκλέγονται οι βουλευτές της από μονοεδρικές ή διεδρικές περιφέρειες.
Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι κάθε μονοεδρική θα προϋποθέτει πληθυσμό 50.000 κατοίκων, η Κως και η Κάλυμνος είναι πολύ πιθανόν να γίνουν από μία μονοεδρική με τα γύρω νησιά και μια διεδρική η Ρόδος.
Εκεί όμως που οι αλλαγές αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι εάν και πόσο «θα τρέξει» ο νέος Καποδίστριας για τον Οκτώβρη του 2010 ή το 2014. Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ο αιρετός περιφ/ρχης και η επιστροφή από το 42 στο 50% για την εκλογή δημάρχων.
Το αν θα τα ρέξει ο νέος Καποδίστριας είναι θέμα που θα εξαρτηθεί κυρίως από τα οικονομικά της χώρας.

Tuesday 20 October 2009

Η ΕΝΩΣΗ ΚΩΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΥΣ Α. ΤΡΟΥΜΠΗ, Σ. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ, Σ. ΠΡΑΠΑ ΚΑΙ Σ. ΑΛΑΧΙΩΤΗ


Από την Ενωση Κώων της Αθήνας
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
κ. ΑΝΔ. ΤΡΟΥΜΠΗ, ΣΤΕΦ. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ,
ΣΩΤ. ΠΡΑΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜ. ΑΛΑΧΙΩΤΗ

Για τη συμβολή τους στην

ανάδειξη της Ιπποκρατικής Κω

Το Δ.Σ. της Ενωσης Κώων της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει 4 διακεκριμένους επιστήμονες, γιατί από τις θέσεις που υπηρετούν έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάδειξη της Ιπποκρατικής Κω.
Πιο συγκεκριμένα, στην καθιερωμένη πανηγυρική συνεστίαση της Ενωσης που θα γίνει «κλασικά» στο ξεν/χείο «ΚΑΝΤΙΑ», την Κυριακή 29/11, θα τιμηθούν ο Πρύτανης του Παν/μίου Αιγαίου κ. Α. Τρούμπης, ο Πρόεδρος του ΔΙΙΚ κ. Στ. Γερουλάνος, ο Καρδιοχειρουργός κ. Σωτ. Πράπας και ο καθ. Σταμ. Αλαχιώτης.

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩ 2.000 ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ BODRUM ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ


Ενδιαφέρουσα πρόταση
τουριστικών πρακτόρων
ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
2.000 ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ
BODRUM ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ
ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος πρόταση, έκαναν Τούρκοι πράκτορες (από την απέναντι Αλικαρνασσό) σε συναδέλφους τους της Κω, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά, πόσο σημαντική είναι η γενικότερη συνεργασία με τις Μικρασιατικές ακτές.
Η πρόταση που ήδη συζητείται με διάφορους πλοιοκτήτες, είναι να ξεκινήσουν πρόγραμμα επισκέψεων στην Κω, αρχικά κάθε Πέμπτη, και στη συνέχεια, και άλλες ημέρες, με κύριο αντικείμενο, την παρακολούθηση του όρκου του Ιπποκράτους.
Η εκτίμηση των Τούρκων πρακτόρων, είναι ότι θα μπορούν να διοχετεύουν, τουλάχιστον 2.000 άτομα, σε κάθε ημερήσιο πρόγραμμα, συνεργαζόμενοι για τη μεταφορά με ελληνικά σκάφη.
Κωοι τουριστικοί παράγοντες, εκτιμούν ότι πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη πρόταση, που θα μπορούσε να καθιερωθεί και να αποτελεί αντιστάθμισμα, στις “διαρροές” προς τα απέναντι παράλια, για το δικό τους παζάρι. Επίσης, σχολιάζεται με νόημα, η δυναμική που υπάρχει για το όνομα του Ιπποκράτη, στις εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που δέχεται το Bodrum και οι οποίοι εύκολα, θα συμμετέχουν, σε μια τέτοια επίσκεψη στην Κω, με κίνητρο τον όρκο του Ιπποκράτη.
Το όλο θέμα, θα συζητηθεί σύντομα με τη Δημ. Αρχή της Κω, που θα κληθεί να συμπράξει μέσω του Πνευματικού Κέντρου.

Monday 19 October 2009

Σε καίρια πόστα οι βουλευτές Σκανδαλίδης, Κρεμαστινός και Νικητιάδης


ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΙΑΡΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ Δ/ΣΗΣ Ο 1ος – ΥΓΕΙΑΣ Ο 2ος και
ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ο 3ος ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΤΑ ΝΟΜ/ΔΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ και ΜΜΕ

Μπορεί να μην υπουργοποιήθηκαν οι βουλευτές μας, όμως με εισήγηση του Γ. Παπανδρέου ανέλαβαν την Προεδρία σε καίρια πόστα των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, εκεί που 6 ομάδες των 50 βουλευτών επεξεργάζονται όλα τα νομοσχέδια για να πάρουν το «καλώς έχει» για ψήφιση στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδαλίδης ανέλαβε τον τομέα Δημόσια Διοίκηση, Τάξη και Δικαιοσύνη, ο κ. Κρεμαστινός τον τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων και ο κ. Νικητιάδης τον τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων, που αφορά νομοσχέδια που αφορούν Παιδεία, Πολιτισμό, Τουρισμό, Αθλητισμό και ΜΜΕ

Friday 16 October 2009

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη μεταφορά της σύνθεσης του Ιπποκράτη στη Λεωφόρο των Φοινίκων


Η τοποθέτηση του μνημείου του Ιπποκράτη στην πόλη μας πριν από μερικά χρόνια - επί της παραλιακής οδού της Ακτής Κουντουριώτη – υπήρξε ασφαλώς ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Ένα γεγονός το οποίο έφερε τη μορφή του πατέρα της ιατρικής «να ζει» μέσα στη ζωή της πόλης και την έκανε πλέον «ορατή» σε κατοίκους και επισκέπτες αναδύοντας σε μεγαλύτερο βαθμό την σχέση του θεμελιωτή της ιατρικής επιστήμης με τη γενέτειρα.
Γνωρίζουμε άλλωστε ότι και η πόλη της Λάρισας, έχοντας την τιμή να έχει σκεπάσει με το χώμα της τον επιφανή Κώο, ανέγειρε τον ανδριάντα του το 1978 διεκδικώντας ισότιμη αναγνώριση στη δόξα και στο μεγαλείο του πρωτοπόρου της ιατρικής.
Ο χώρος που επιλέχθηκε για τη φιλοξενία του μνημείου στην Κω ήταν σαφώς ο καταλληλότερος που υπήρχε τότε από άποψη προβολής. Προβολή την οποία δικαιούται και της οποίας έπρεπε να τύχει ο Ιπποκράτης και ως τέκνο της Κω και ως άνδρας παγκοσμίου φήμης και ακτινοβολίας.
Οι αλλαγές όμως που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στη μορφή και τη λειτουργία της πόλης μετέβαλαν τα δεδομένα της εποχής εκείνης ώστε – κατά την ταπεινή μου άποψη – να μην θεωρείται σήμερα το ίδιο ικανοποιητική η παραπάνω επιλογή.
Καταρχάς, η μεταφορά του περιπτέρου από το κέντρο του λιμανιού σε κοντινή απόσταση από το μνημείο, στερεί τη δυνατότητα στους ερχόμενους από την πλατεία των δελφινιών να αντιληφθούν την ύπαρξη του ανδριάντα. Αυτό σε συνδυασμό με το ύψος και την εγγύτητα της παρακείμενης οικοδομής, (το μόνο αρνητικό ίσως στοιχείο της αρχικής επιλογής), αλλά και τα δένδρα που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο εμπρός του, αφενός έχουν περιορίσει κατά πολύ την ελεύθερη θέαση του αγάλματος και αφετέρου έχουν σχηματίσει ένα περιβάλλον συνωστισμού καθόλου αρμονικό ή σύμφωνο με τη σπουδαιότητα του μνημείου.
Αντιθέτως, η νέα διαμόρφωση του χώρου στον οποίο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ο σταθμός των ταξί, δημιούργησε ένα νέο τόπο, ανοιχτό και ευρύχωρο, μακρόθεν ορατό και με όμορφη θέα. Η μεταφορά του αγάλματος εκεί, πλησίον της πλατείας Πλατάνου, στη θέση που βρίσκεται τώρα το σιντριβάνι, σε ένα χώρο ιδανικό να προσφέρει τη μέγιστη προβολή και να αναδείξει το μνημείο, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τύχει της αξιολόγησης των αρμοδίων.
Σταμάτης Γιαννιώτης

Thursday 15 October 2009

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩ


Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) Δήμου Δικαίου και η Αστική Εταιρεία «Ιπποκράτης»/ Kέντρο Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών σας προσκαλούν στην ειδική εκδήλωση με θέμα: «Η παραβατικότητα στο νησί της Κω», την Κυριακή 18/10, ώρα 6:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλίου.
Θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο
νησί της Κω.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και σε θέματα πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας.
Παρακαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν: Η Αστυνομική Διεύθυνση Κω, o Iατρικός Σύλλογος «O Iπποκράτης», ο Δικηγορικός Σύλλογος Κω και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Kω - Νισύρου.

Ο Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ ΥΠ/ΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Υποψηφιότητες Δωδ/σιων
για κυβερνητικές θέσεις
Ο Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ ΥΠ/ΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αρκετοί Δωδεκανήσιοι, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω διαδικτύου, για τις διάφορες κυβερνητικές θέσεις, όπως η νέα Κυβέρνηση έχει διακηρύξει, ότι θα τις στελεχώσει, ύστερα από αξιολόγηση.
Έτσι, από γνωστά πρόσωπα, έγιναν αιτήσεις, για τη θέση του Περιφερειάρχη, για διάφορες Γ.Γ. Υπουργείων, Οργανισμών και τις Δ/σεις των Νοσ/μειων της περιοχής.
* Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η επιλογή του συν. Δημήτρη Χόνδρου, ως Πρ/νου του Γραφείου Τύπου, του Υπ. Εσωτερικών. Το “ΒτΚ” τον συγχαίρει και του εύχεται καλή επιτυχία.

Wednesday 14 October 2009

ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ BODRUM ΤΑ ΣΑΡΩΣΑΝ ΟΛΑ ΟΙ ΤΡΙΤΩΝΕΣ


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η αποστολή των ‘’Τριτώνων’’ στο International Πρωτάθλημα ψαρέματος (Τζίγκι, drifting & Συρτή) που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Bodrum, με τη συμμετοχή 26 πληρωμάτων, ‘’σαρώνοντας’’ κυριολεκτικά όλες τις διακρίσεις . Οι «Τρίνωνες» συμμετείχαν με 2 σκάφη, το ‘’Ανδριάνα’’ όπου κατέκτησε την 1η θέση (με 45 kg σύνολο) και το κύπελλο «μεγαλύτερου ψαριού», και το ‘’Λενάκι’’ που κατέκτησε την 2η θέση (με 75 kg σύνολο).
Ο πρόεδρος κ. Ντρίτσης, φανερά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα (μας είχε δηλώσει πριν τους αγώνες την αισιοδοξία του, για την είσοδο των σκαφών μας, τουλάχιστον στην πρώτη τριάδα) συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες, ευχαριστώντας παράλληλα, τους χορηγούς (ΔΟΑ, Ψαρομπάς AΡΓΩ και Μπαϊμάκος είδη αλιείας) για την υποστήριξή τους.
Επίσης, ευχήθηκε, να διοργανωθεί στο Νησί μας, τον Απρίλιο, ο επόμενος αγώνας, που είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών φίλων του ψαρέματος, απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αναλυτικά τα πληρώματα των σκαφών:
Λενάκι: Βαγιανός Γ., Βαγιανός Λ., Γεωργιάδης Α., Τρακόσας Ν.
Σκάφος Ανδριάνα: Β. Μπαλαλής, Καϊσερλης Γ., Μούρτος Θ.

Tuesday 13 October 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΣΩΤΗΡΙΑ!
Ημερίδα Ενημέρωσης του κοινού για τον Καρκίνο του Μαστού και Δωρεάν Εκπαίδευση Ψηλάφησης Μαστού από ειδικούς ιατρούς του Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά», στη Λέρο 23-14/10

Την εκστρατεία διοργανώνει το Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά», υπό την αιγίδα του Δήμου Λέρου, με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Roche (Hellas) Α.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Υπ. Υγείας, με αφορμή τον Οκτώβριο, Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού.
Η «αυλαία» της εκστρατείας θα ανοίξει με την ημερίδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λέρου, στο Λακκί, την Παρασκευή, 23/10, ώρα 6μ.μ.. Στόχος της είναι η ενημέρωση των κατοίκων του νησιού για τη σημασία και τους τρόπους έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, τις δυνατότητες χειρουργικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης, τις νέες εξελίξεις στο πεδίο της θεραπείας και την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της νόσου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Παράλληλα, οι γιατροί του Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά» θα παρέχουν στις γυναίκες της Λέρου τη δυνατότητα εκπαίδευσης στην αυτοψηλάφηση μαστού και θα τις ενημερώνουν για τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Θα διανεμηθεί, επίσης, ενημερωτικό υλικό με οδηγίες αυτοψηλάφησης και πληροφορίες για τη νόσο.
Πρόγραμμα Δωρεάν Εξετάσεων Ψηλάφησης Μαστού
* Σάββατο, 24/10 Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου 10-1
Καμάρα, Δημοτικό Αγροτικό Ιατρείο 5-7
Ο Καρκίνος του Μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Οι νέες διαγνώσεις, υπερβαίνουν διεθνώς σε ετήσια βάση το ένα εκατομμύριο. Τα καλά νέα είναι ότι σε σημαντικό ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, η νόσος μπορεί να θεραπευτεί, εάν εντοπιστεί έγκαιρα. Αλλά και στην προχωρημένη νόσο, οι εξελίξεις έχουν μετατρέψει τον καρκίνο του μαστού από μία ανίατη σε χρόνια νόσο. Οι προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία διασώζει πολλές γυναίκες. Είναι, όμως, απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των γυναικών για αυτοεξέταση και αυτοψηλάφηση που θα αποκαλύψει τη νόσο σε πρώιμο – και όχι απειλητικό για τη ζωή – στάδιο. Η εξέταση της ψηλάφησης αποτελεί μια εξέταση απλή και ανώδυνη που διαρκεί λίγα μόνο λεπτά.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΛΑΤΟΜΕΙΟ- ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ


Ένα σύγχρονο και εντυπωσιακό πάρκο θα δημιουργηθεί στην περιοχή Φάραγγα Καλύμνου, στο σημείο όπου λειτουργούσαν επί χρόνια τα λατομεία του νησιού από ιδιώτη.
Ηδη ο δήμος επιχειρεί τη δημιουργία νέων λατομείων στην περιοχή Γιαννοχώραφα, η οποία όμως αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διενέξεις με ιδιώτες που δήλωναν ιδιοκτήτες της περιοχής, δικαστικές διαμάχες, ακόμη και παρέμβαση αστυνομίας και ΜΑΤ. Όλα αυτά καθυστέρησαν το έργο των νέων λατομείων, αλλά όπως φαίνεται και τον περαιτέρω σχεδιασμό που υπήρχε και ο οποίος αφορούσε το μέλλον της περιοχής των λατομείων στον Φάραγγα, μετά το κλείσιμό τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αργώ», που επικαλείται στο ρεπορτάζ της τις δηλώσεις των ιδιοκτητών των λατομείων αυτών, ο χώρος θα μετατραπεί σε πάρκο, «τέτοιο που δεν μπορεί να φανταστεί κανένας», όπως δήλωσαν.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ π. Ι. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ


Αγαπητέ μου κ. Ιωαννίδη,
Κρίνω σκόπιμο και επίκαιρο να καταθέσω την άποψή μου σχετικά με όσα έχουν συμβεί στην ενορία Αγίας Τριάδος Αντιμάχειας, θεωρώντας ότι θα συμβάλω στην πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, λαμβάνοντας αφορμή από την επιστολή του κ. Μιχάλη Μεταξωτού στο φύλλο 8/10. Εξάλλου σας γνωρίζω ακόμα ότι με το υπ’ αριθμ. 205/18-9-2009 Αρχιερατικό γράμμα του Μητροπολίτη μας, έχω ορισθεί Ιερατικός Προϊστάμενος της εν λόγω ενορίας.
Είναι γνωστό ότι ο π. Ευάγγελος Μυλωνάς έχοντας κάποιο πρόβλημα υγείας δυσκολευόταν ν’ ανταποκριθεί πλήρως στα εφημεριακά του καθήκοντα, με αποτέλεσμα η ενορία του να εξυπηρετείται από διάφορους κληρικούς της Μητροπόλεώς μας. Ο Μητροπολίτης μας γνωρίζοντας το θέμα και λαμβάνοντας υπόψιν του τη θέληση του π. Εμμανουήλ Ιερομνήμονος να μετατεθεί από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου στην Κω, τον τοποθέτησε συνεφημέριο του π. Ευαγγέλου στην ενορία της Αγίας Τριάδος. Ο Δεσπότης μας, σεβόμενος την ηλικία, την προσφορά και το ήθος του παπα-Βαγγέλη, τον τίμησε κάνοντάς τον σταυροφόρο και τον άφησε προϊστάμενο της ενορίας. Η πρωτοβουλία αυτή του Μητροπολίτη μας είχε καθολική αποδοχή από κλήρο και λαό γιατί όντως ο παπα-Βαγγέλης ήταν και είναι ένας εξαίρετος κληρικός και άνθρωπος.
Ο μόνος που ενοχλήθηκε φαίνεται απ’ αυτό ήταν ο συνεφημέριός του π. Εμμανουήλ, ο οποίος σιγά – σιγά άρχισε να εκδηλώνει και εντός και εκτός ναού την αντίθεση και να δηλώνει στους ενορίτες του ότι διώκεται και εμπαίζεται από τον Μητροπολίτη μας και ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την ενορία αφού έχουν εξαντληθεί τα σωματικά και ψυχικά του αποθέματα. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση που ο ίδιος δημιουργεί στην ενορία, προκαλεί τη συλλογή υπογραφών από τους ενορίτες της Αγίας Τριάδος εναντίον του Μητροπολίτη, κατηγορώντας τον οι υπογράφοντες ότι σπιλώνει έναν ιερέα και πληγώνει το ενοριακό έργο.
Πρέπει όμως ο π. Εμμανουήλ να γνωρίζει ότι ο χριστιανός και δη ο κληρικός που δεν διακρίνεται από αγάπη και ταπείνωση – αρετές που ο Χριστός έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα στους ανθρώπους είναι έξω από την εν Χριστώ ζωή και δεν διδάσκει έτσι αλλά διχάζει τους ανθρώπους. Ξεχνά ότι, πρώτα απ’ όλους, εμείς οι κληρικοί έχομε υποχρέωση ν’ ανακαλύπτομε την αγάπη που μας έχει προικίσει ο Θεός και αυτή να μεταδίδομε «εν εαυτοίς και πάσι».
Ολη λοιπόν η ένσταση που δημιουργήθηκε στην ενορία της Αγίας Τριάδος δεν θα υπήρχε αν ο π. Εμμανουήλ έδειχνε περισσότερη αγάπη και σεβόταν τις αποφάσεις του Μητροπολίτη μας, που ήταν οι ενδεδειγμένες και οι πρέπουσες.
Κατόπιν τούτων και προς το συμφέρον της ενορίας, αλλά και για την ηρεμία του π. Ευαγγέλου τον αποσπά στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου κοντά στον π. Σταύρο αφού η συνύπαρξή του με τον π. Εμμανουήλ ήταν πλέον αδύνατη.
Ο π. Ευάγγελος απεδέχθη την πρωτοβουλία τον Δεσπότη μας και δεν ηναγκάσθη όπως νομίζουν μερικοί. Αυτή ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Ο π. Ευάγγελος δεν εκδιώχθη από την Αγία Τριάδα από τον Δεσπότη, αλλά προτίμησε να υπακούσει στην προτροπή του για την ηρεμία του και την ψυχική του γαλήνη.
Μετά λοιπόν απ’ αυτή την εξέλιξη για το καλό όλων, αλλά και για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Ενορία της Αγίας Τριάδος, καλόν είναι να καταλαγιάσουν οι φωνές και οι αντεγκλήσεις και να επανέλθει η ενότητα και η προαγωγή του ενοριακού έργου.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια θα βοηθήσω κι εγώ όσο μπορώ. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους πάντα και να μη στηριζόμεθα στην παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες εντυπώσεις και θεωρίες.
«Γνώσθεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» λέγει το Ευαγγέλιο.
Μετά τιμής
π. Ιωάννης Περαντωνάκης εφημέριος
Καρδαμαίνης και Ιερατ. Προϊσταμενευών
ενορίας Αγίας Τριάδος Αντιμαχείας

Saturday 10 October 2009

Συνάντηση του κ. Σιφάκη με Ρώσους δημοσιογράφους


ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ
ΡΩΣΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΗ ΝΕΑ ΣΑΙΖΟΝ

Στο πλαίσιο προβολής και διαφήμισης της Κω, ο Πρόεδρος του ΔΟΤ κ. Σιφάκης, το πρωί της Παρασκευής, συναντήθηκε και έδωσε συνέντευξη σε 12 Ρώσους δημοσιογράφους των μεγαλύτερων εφημερίδων και περιοδικών της Χώρας τους, όπου συζήτησαν για θέματα προώθησης του Τουρισμού, αλλά και για το Ελληνορωσικό FORUM που θα γίνει 1 - 10 Μαΐου στην Κω, μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων Πρακτόρων.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ
Απ’ ότι φάνηκε και από τη συζήτηση, υπάρχει θέληση για συνεργασία και από τις δύο χώρες, με τον κ. Σιφάκη να τονίζει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι δημοσιογράφοι στην προβολή του Νησιού μας. «Τα τελευταία 3 χρόνια – είπε- γίνεται σημαντική προσπάθεια για την προσέλκυση της Ρωσικής αγοράς, καθώς οι πελάτες της, θέλουν ποιοτικό τουρισμό. Το γεγονός ότι ενδιαφερόμαστε γι’ αυτήν την αγορά, το αποδεικνύει και το ότι αναλάβαμε την διοργάνωση του 4ου Ελληνορωσικού Φόρουμ τον Μάιο στην Κω.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε σχετική ερώτηση γιατί οι Ρώσοι τουρίστες να επιλέξουν την Κω και όχι τα απέναντι παράλια, ο κ. Σιφάκης απάντησε, ότι η Κως έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, αναλύοντάς τα. Η βασική μας διαφορά – είπε- είναι στην ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουμε. Η τοποθεσία της Κω είναι ιδανική, καθώς προσφέρεται και για ταξίδια στα γύρω Νησιά. Επίσης ένας άλλος σημαντικός λόγος, είναι η σύγκλιση της κουλτούρας ανάμεσα σε Ρώσους και Έλληνες, όπως και η ίδια θρησκεία που έχουν.
Κλείνοντας ο κ. Σιφάκης, τόνισε για τους στόχους που έχει ο ΔΟΤ, που είναι η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των Ρώσων τουριστών αλλά και η προσπάθεια που γίνεται για τη προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Νησί μας.

Γιατί νίκησε ο Γιώργος Παπανδρέου


Η αλήθεια είναι ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπικός θρίαμβος του Γιώργου Παπανδρέου για πολλούς λόγους, αλλά ξεκάθαρα για τους παρακάτω δύο. Πρώτον γιατί κατάφερε να νικήσει το ίδιο του το κόμμα και τους μηχανισμούς του και δεύτερον γιατί δείχνει να πιστεύει σε δημοκρατικές αρχές και αξίες. Δείχνει να πιστεύει στη δύναμη του απλού ανθρώπου.
Το ότι νίκησε το κόμμα του αποδεικνύεται και από την ευκολία με την οποία πέρασε στην εφεδρεία τα περισσότερα παλιά στελέχη του. Αυτούς που είχαν ξεχάσει τι σημαίνει αλληλεγγύη και δικαιοσύνη για τον απλό πολίτη και κρύβονταν πίσω από βαρύγδουπες έννοιες, όπως νομιμότητα, εκσυγχρονισμός και ευημερία (νέα ή παλιά δεν έχει σημασία).
Τα ’λεγαν όλα αυτά την ίδια περίοδο που περιγελούσαν τον άνθρωπο του μεροκάματου, τον άνθρωπο που δεν γνώριζε από «κόλπα» για να τα κονομήσει. Που απαξίωναν τον απλό πολίτη, τόσο με την πολιτική όσο και με την προσωπική στάση και συμπεριφορά τους.
Αρχές και αξίες

Το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει σε δημοκρατικές αρχές και αξίες το δείχνουν οι αρχικές κινήσεις του. Πρέπει όμως να πιστεύουν στις ίδιες αξίες και οι συνεργάτες του, για να το αποδείξουν όλοι μαζί στην πράξη και να πείσουν μια, δικαιολογημένα, δύσπιστη και απογοητευμένη κοινωνία.
Μπορούν να το πετύχουν, αν εκτός από την πολιτική συμφωνία που εκφράστηκε στις εκλογές χτίσουν μια νέα κοινωνική συμμαχία. Αν αποκτήσουν συνοδοιπόρο τον απλό άνθρωπο της καθημερινότητας. Αν διαμορφώσουν τέτοιο περιβάλλον που θα ακούγεται η γνώμη του και όχι μόνο ο πόνος του. Τώρα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν. Διαφορετικά θα αποτύχουν σύντομα, όπως και τόσοι άλλοι, σε τοπική ή ευρύτερη κλίμακα.
Οι άνθρωποι περιμένουν. Υποψιασμένοι, δύσπιστοι, ενοχικοί, ίσως όλα αυτά μαζί. Περιμένουν να αλλάξουν τα πράγματα. Να αποκτήσει αξία η υπόσταση καθενός και να ξανάρθουν στο ανθρώπινο μέτρο, με αρχές και αξίες όπως δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, σεβασμό στον πολίτη, ισονομία, ατομικά και συλλογικά δικαιώματα.
Αυτή είναι η διαφορά του Γιώργου Παπανδρέου. Έπεισε πως τα πιστεύει. Μίλησε στην ψυχή των ανθρώπων και γι’ αυτό νίκησε.
Τώρα είναι η δική του ευκαιρία, εκτός από τα βιβλία ιστορίας να μείνει και στην καρδιά των ανθρώπων. Κατά πως δείχνει, ξέρει ό,τι τομές και ρήξεις έχουν αξία μόνο αν πείσεις, μόνο αν έχεις μαζί σου τους ανθρώπους. Μόνο αν κερδίσεις την κοινωνία. Αλλιώς κάνεις τρύπες στο νερό.
Τώρα έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει και να στεριώσει τη 2η Μεταπολιτευτική Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό θέλουν οι Έλληνες πολίτες, δίχως εξαιρέσεις.
Τι μπορεί να περιμένει η Κως ;

Ορισμένες πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης μας αφορούν άμεσα ως νησί. Το αν πετύχει η ενσωμάτωση σε άλλα των Υπουργείων Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα αποδειχθεί στην πράξη, ανάλογα με τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Είναι βέβαιο ότι και με την προηγούμενη μορφή τους δεν μας έλυσαν προβλήματα.
Άλλωστε τα σοβαρά ζητήματα για τον Τουρισμό π.χ. Χωροταξικό, Αναπτυξιακός Νόμος κλπ αφορούσαν και αφορούν στα παραγωγικά Υπουργεία. Ίσως και ο Τουρισμός έπρεπε να περάσει στο Οικονομίας κατά αυτό το σκεπτικό, αφού τουρισμός δεν είναι μόνο προβολή και δημόσιες σχέσεις.
Όσον αφορά στη θρυλούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, στο μέρος που μας επηρεάζει άμεσα, δηλαδή στην συνένωση των Δήμων του νησιού, μάλλον θα περιμένουμε.
Το βαρύ φορτίο που φέρει η πρώτη απόπειρα, με τον Καποδίστρια Νο 1, οι αρνητικοί συσχετισμοί για το ΠΑΣΟΚ σε ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ και η ανάγκη γενναίας οικονομικής στήριξης για να πετύχει το εγχείρημα και να μην στεγνώσει η Ελληνική περιφέρεια, σε συνθήκες δημοσιονομικής ανέχειας, αλλά και η σχετική τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνηγορούν ότι μάλλον πρώτα θα δούμε - του χρόνου - τον αιρετό Περιφερειάρχη και μετά - το 2014 - τον υπερδήμαρχο.
Σύντομα πάντως αναμένεται αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση, με επαναφορά του 50%+1 ψήφο, ως προϋπόθεση εκλογής Νομάρχη και Δημάρχου.

Γιώργος Κατσάβαρος

Δημοσιογράφος

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


Την Παρασκευή 6/11, ώρα 11, θα γίνουν στο παλαιό γήπεδο «ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ» στρατιωτικοί αγώνες μεταξύ των Μονάδων της Ταξιαρχίας, στα παρακάτω αγωνίσματα:
- Διελκυστίνδα
-Ρίψη χειροβομβίδας
- Μεταφορά τραυματία
-Αγώνας ανωμάλου δρόμου
- Λύση – αρμολόγηση οπλοπολυβόλου
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εκδρομή στη Νίσυρο για την ενίσχυση των δράσεων της Μητρόπολης


Η Ιερά Μητρόπολις ανακοινώνει ότι το Σάββατο 24ην Οκτωβρίου διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή με το «ΝΗΣΟΣ ΚΩ» της Εταιρείας ΛΑΟΥΜΤΖΗΣ, στη Νίσυρο, όπου θα τελεσθή Ιερά Παράκλησις μετ’ Αρτοκλασίας εις την Ιεράν Μονής Παναγίας της Σπηλιανής.
Τα έσοδα εκ των εισιτηρίων (10 ευρώ κατ’ άτομον) θα διατεθούν υπέρ της ανακαινίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ).
Αναχώρησις εκ του λιμένος της Κω ώρα 8.30 και αναχώρισις από τον λιμένα Νισύρου ώρα 3.

Friday 9 October 2009

ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ


Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στους Αγαιοπελαγίτες η κατάργηση – συγχώνευση 3 βασικών υπουργείων για τους νησιώτες, του Τουρισμού, της Ναυτιλίας και του Αιγαίου. Τουρισμός και Ναυτιλία είναι οι 2 βασικοί πυλώνες της οικονομίας αυτής της χώρας. Για το Αιγαίο δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία. Πέραν της εθνικής σκοπιμότητας είναι και η περιβόητη Νησιωτικότητα που θα μπορούσε να βγάλει τα νησιά από πολλές δυσκολίες. Και βέβαια, όχι ότι η ΝΔ το είχε σε ιδιαίτερη υπόληψη (πέραν της περιόδου Παυλίδη, που το πάλευε) αλλά και να το καταργήσεις αντί να το αναβαθμίσεις, είναι ζήτημα σοβαρό…
Αυτό που τώρα απομένει είναι να ακούσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, οπότε και θα δούμε πως θα πολιτευθούνε στους 3 αυτούς κορυφαίους τομείς…

Θύμα του «κίτρινου Τύπου» ο Κώστας Σκανδαλίδης;


ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ;
Απογοήτευση και για τη μη
υπουργοποίηση Κρεμαστινού – Νικητιάδη

Για πρώτη φορά η Δωδ/σος ύστερα από πολλά χρόνια βρέθηκε εκτός …κυβέρνησης. Ολες οι ελπίδες για τον Δ. Κρεμαστινό και τον Γ. Νικητιάδη διαψεύστηκαν.
Για πολλούς λόγους «έπαιζε» ο Γιατρός είτε στο Υγείας, είτε στο Παιδείας, που ο ίδιος ήθελε διακαώς.
Το ίδιο και για τον Γ. Νικητιάδη που «έπαιζε» για τον Τουρισμό. Αντ’ αυτού όμως, μας προέκυψε η κ. Αντζελα Γκερέκου, οπυ τώρα καλείται να πάρει στους ώμους της τη χάραξη και υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής, δηλ. της μοναδικής βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας…
Κάποιες πληροφορίες θέλουν και για τους δύο να υπάρχει πρόθεση για ειδικούς ρόλους σε σημαντικά πόστα της κυβέρνησης.
Εκεί όμως που υπήρξε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν στην περίπτωση του Κ. Σκανδαλίδη, που παλικαρίσια κέρδισε ξανά την πρωτιά της Α’ Αθηνών. Ενώ όλοι οι άλλοι μη Παπανδρεϊκοί, ακόμα και ο κ. Βενιζέλος, πήραν από ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο, το τηλέφωνο του Κ. Σκανδαλίδη δεν δέχθηκε ούτε καν συγχαρητήρια του κ. Παπανδρέου.
Μια ερμηνεία είναι η προηγηθείσα το βράδυ εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, που ασχολήθηκε σχεδόν στο σύνολό της το βράδυ της Δευτέρας με το ότι ένας υπάλληλος στο γραφείο του Δήμου Αθηναίων που έχει παραχωρηθεί στον κ. Σκανδαλίδη ως επικεφαλής της Αξ/κής Αντιπολίτευσης, είχε σταυρωμένα ψηφοδέλτιά του πάνω στο γραφείο του…
Αυτό που όμως υπάρχει ως άλλο σενάριο είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου τον κρατάει για να κερδίσει του χρόνου το Δήμο Αθηναίων…

Wednesday 7 October 2009

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ Τ.Ο.


Το 2011 «βλέπουν» ανάκαμψη στον τουρισμό οι tour operators καθώς εκτιμούν ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι «κακή» σε ότι αφορά τα έσοδα.
Συνεχίζουν λοιπόν τις πιέσεις στους Έλληνες ξενοδόχους για εκπτώσεις στις τιμές, προκειμένου να ετοιμάσουν τις προσφορές τους για το 2010.
Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι προσδοκούν ότι το 2010 θα είναι καλύτερο σε σχέση με φέτος και δεν συναινούν σε εκπτώσεις. Και αυτό επειδή το 2009 για τους περισσότερους ξενοδόχους είναι «χαμένο» με πτώση στα έσοδα τουλάχιστον 20% και αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των μονάδων.
«Και το 2010 η οικονομική κρίση θα επηρεάζει τις οικονομίες των χωρών από τις οποίες δεχόμαστε τους περισσότερους τουρίστες, οπότε θα ζήσουμε άλλη μία κακή χρονιά. Το 2011 θα έρθει η ανάκαμψη» αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TUI hellas και σημειώνει πως «βλέπει» να έρχονται ανακατατάξεις με συγχωνεύσεις και εξαγορές στα ξενοδοχεία.
Όπως λέει η αγορά είναι «παγωμένη» και όλοι πλέον μεταθέτουν τις κρατήσεις τους και την αγορά των πακέτων τους την τελευταία στιγμή.
«Το μεγάλο άγχος του ξενοδόχου είναι να γεμίσει τα κρεβάτια, και του tour operator να γεμίσει τις θέσεις στα αεροπλάνα. Κάθε άδειο κάθισμα του κοστίζει 200 με 250 ευρώ» σημειώνει ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Express Holidays.
Αυτός ήταν και ο λόγος που φέτος το καλοκαίρι οι πτήσεις τσάρτερ προς την Ελλάδα εξυπηρετήθηκαν με μικρότερα αεροπλάνα (και λιγότερα).
Το κόστος του αεροπλάνου είναι εκείνο που τρομάζει τον ταξιδιωτικό πράκτορα, συνεχίζει, διότι και τα άδεια καθίσματα πληρώνονται. Αντίθετα το ξενοδοχείο θα πληρωθεί όταν και αν γεμίσει.
Τώρα είναι η εποχή που μαίνεται ο πόλεμος των διαπραγματεύσεων μεταξύ tour operators και ξενοδόχων, καθώς κλείνονται τα συμβόλαια του 2010 και στη συνέχεια θα υπάρξουν οι προσφορές στα πακέτα.
Οι tour operators για να μαζέψουν πελατεία προσφέρουν έκπτωση 15% σε όσους αγοράσουν πακέτο διακοπών νωρίς, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο. Και για αυτό πιέζουν τους ξενοδόχους σε επίπεδο τιμών.

Tuesday 6 October 2009

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ 0,02% ΕΔΩΣΕ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ!


Σύμφωνα με στοιχεία αφίξεων της ΥΠΑ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ
0,02% ΕΔΩΣΕ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ!
Λόγω Ρώσων, Γερμανών και Πολωνών!
Απόλυτη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του «ΒτΚ» δίνουν τα στοιχεία αφίξεων στον αερολιμένα μας, για το μήνα Σεπτέμβριο, έστω και με το μέσο οριακό ποσοστό του …0,02%! Για μια δύσκολη όμως χρονιά, όπως η φετινή, το 0,02% δείχνει «αντοχή» και γεννά ελπίδες ότι κάτι καλύτερο μπορεί να βρίσκεται στο δρόμο…
Από μια πρώτη ματιά, στον πίνακα των αφίξεων είναι ολοφάνερη η τεράστια συμβολή των Ρώσων, οι οποίοι από 316 που ήταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο, φέτος έγιναν 2.222, δηλ. σημείωσαν αύξηση 603%!
Επίσης, οι Γερμανοί φαίνεται να κρατούν καλά, οι Πολωνοί να καλπάζουν και οι Σουηδοί και Φινλανδοί να δείχνουν ελπιδοφόρα σημάδια ανάκαμψης. Αναλυτικα ο πίνακας των αφίξεων

Saturday 3 October 2009

ΕΝΤΟΠΙΣΘΗΚΕ «ΚΑΛΟΠΑΙΔΟ» ΠΟΥ …ΕΡΙΧΝΕ ΛΕΙΖΕΡ ΣΕ ΠΙΛΟΤΟ ΤΗΣ FRONTEX


Τον Σουηδό πιλότο του αεροπλάνου της ‘’Frontex’’ (που εποπτεύει τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών) παρενόχλησε…ένστολος από γειτονικό νησί, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση των Αρχών που τον εντόπισαν και τώρα βέβαια θα πρέπει να δεχθεί τις συνέπειες της παιδαριώδους συμπεριφοράς του.

Friday 2 October 2009

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ''ΤΑΠΩΣΕ'' ΤΗΝ ΕΡΑ


Κρατικός τούρκικος σταθμός
‘’τάπωσε’’ το ραδιόφωνο της ΕΡΑ
ΕΓΙΝΕ ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά. Απλά τώρα τον ‘’τάπωσε εντελώς’’.
Ο λόγος για τουρκικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, που ‘’έπεσε’’ πάνω στη συχνότητα της ΕΡΑ Ρόδου, με αποτέλεσμα, όσοι ακούγαμε το σταθμό στους 98,4, εδώ και 2 εβδομάδες τον χάσαμε τελείως, άντε και κάποια να τον ακούνε με πολλά παράσιτα, όσο κι αυτοί αντέξουν.
Ήδη, από την ΕΡΤ ΑΕ έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα με έντονη διαμαρτυρία στην αντίστοιχη τουρκική αρχή, αλλά είναι άγνωστο, εάν και πόσο κι εδώ θα εισακουστεί η ελληνική πλευρά.

Thursday 1 October 2009

ΥΠΟ …ΔΙΩΓΜΟΝ ΣΤΟ BODRUM ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ


Μετά τις αντιδράσεις των εμπόρων
ΥΠΟ …ΔΙΩΓΜΟΝ ΣΤΟ
BODRUM ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ
Αφησαν ένα και με τεράστιο ενοίκιο

Την ώρα που δικαιολογημένα ο εμπορικός κόσμος της Κω αγωνιά και παλεύει να μην γίνει η παραχώρηση της αίθουσας στο Λιμάνι για τα ΚΑΕ, οι απέναντι συνάδελφοί τους πέτυχαν τη συρρίκνωση των αντίστοιχων καταστημάτων τους με αφορολόγητα είδη στο λιμάνι του Bodrum, μειώνοντας τις άδειες από 5 σε 1 και αυτή με ενοίκιο 350.000 ευρώ, ώστε να είναι δυσβάσταχτο και να αναγκαστεί ο ιδιοκτήτης το9υ να το …εγκαταλείψει!!

Επιστολή Παυλίδη για την τελική έγκριση του νέου αερ/σταθμού


ΕΡΓΟ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
38 εκ. ευρώ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
Με επιστολή του στην Επαρχο και στους Δημάρχους της Κω, ο κ. Παυλίδης αναφέρει ότι «σήμερα 29/9 υπεγράφη απόφαση της ΥΠΑ, διά της οποίας γίνεται δεκτή η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εργων της Πολιτικής Αεροπορίας (ΣΕΠΑ) για την έγκριση της Μελέτης Εφαρμογής του έργου: «Επέκταση Κτιρίου Αεροσταθμού, λοιπές εγκαταστάσεις και Αναδιαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου στον Αερολιμένα Κω».
Πρόκειται περί έργου ιδιαιτέρας σημασίας για την Κω, προϋπ. 37.804.000, το οποίο θα βελτιώσει, σε συνδυασμό προς τις επεμβάσεις στο διάδρομο προσγείωσης και στο χώρο σταθμεύσεως αεροσκαφών, τις υπηρεσίες του Α/Δ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική και γενικότερη οικονομική ζωή του νησιού μας».