Thursday 26 November 2009

Επέλαση κόκκινου ρυγχωτού κάνθαρου -Κινητοποίηση του Γραφείου Γεωργίας


Από το Επαρχείο Κω και το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνεται ότι ύστερα από αναφορές πολιτών και έρευνα που πραγματοποίησαν γεωπόνοι της υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς εντόμου καραντίνας Rhynchophorus ferrugineus (κ.ον. κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος των φοινίκων, βλ. φωτογ. 2) στον δήμο της Κω καθώς και στην περιοχή Μαρμάρι του Δήμου Δικαίου, όπου έχει προσβάλει μικρό αριθμό δένδρων.
Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό σύμπτωμα της προσβολής είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και η κάμψη των παλαιών φύλλων που δίνει στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας (βλ. φωτογ. 1) Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν φαγώματα στα φύλλα (βλ. φωτογ. 3). Η ζημιά που προκαλείται είναι ορατή πολύ μετά την έναρξη της προσβολής, είναι μη αναστρέψιμη και οδηγεί στη νέκρωση των φυτών (βλ. φωτογ. 4).
Είναι ουσιαστική ή άμεση κινητοποίηση όλων μας για τον περιορισμό και την εξάλειψη του προβλήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα προσβολής και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία μας, Αυστραλίας & Μ. Αγαθαγγέλου και στο τηλ. 2242028241 καθώς και στους γεωπόνους των δήμων του νησιού μας.

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΒΙΑΣ


Το Σωματείο και ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Ζηπαρίου διοργανώνουν την Τρίτη 1/12 και ώρα 6 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού και την Τετάρτη 2/12 και ώρα 6 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου, ομιλία με τον ψυχολόγο από το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» κ. Αλεβίζο Στέφανο για την παιδική κακοποίηση και τη βία στην καθημερινή μας ζωή.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Για τα Δ.Σ.
Ξέστερνου Γεωργία
Φραγκούλης Η. Μιχαήλ

Wednesday 25 November 2009

Η ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Παρουσία των Αρχών και πλήθος κόσμου γιορτάστηκε η Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης. Μετά την καθιερωμένη Αρχιερατική δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Παράλληλα, και οι Ρουμελιώτες τίμησαν την Ημέρα αυτή. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Πρόεδρος τους, κ. Ζήσης Παπασταθόπουλος και στη συνέχεια ακολούθησε στο ξεν. ‘’Αλεξάνδρα’’ ομιλία για τη μάχη στο Γοργοπόταμο.

Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ



Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία των Τοπικών Αρχών, έγινε στις 21/11, ο εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Παναγίας. Μετά την Αρχιερατική δοξολογία στον Αγ. Νικόλαο, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, ενώ τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός κ. Μιχάλης Χατζημάρκος. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Ταξίαρχος κ. Σοφιανίδης παρέθεσε δεξίωση στους καλεσμένους. Στην ομιλία του, τόνισε την σημασία της Ειρήνης, που περνάει μέσα από την διατήρηση ενός καλού και εκπαιδευμένου στρατιωτικού σώματος. Χρώμα στην βραδιά, έδωσε το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Κω, όπου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς, υπό τους ήχους της στρατιωτικής ορχήστρας.

Tuesday 24 November 2009

ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΩ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS


Όσοι βρισκόμασταν στην εκδήλωση για την γιορτή των ενόπλων δυνάμεων, με έκπληξη είδαμε τον Μητροπολίτη να παρατηρεί και με πολύ λύπη, να μας λέει ότι, πέντε φοίνικες στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, κινδυνεύουν από την ασθένεια, που φέρνει το κόκκινο σκουλήκι. Ήδη, ο ένας όπως απεικονίζεται στην φωτό, έχει ξεραθεί τελείως. Ζητάει λοιπόν με κάθε τρόπο, κάποια βοήθεια από ειδικούς, μήπως και διασώσουν τους υπόλοιπους.

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓ, ΜΗΝΑ


Θα ιδρυθεί και ανδρικό μοναστήρι

Στο ορεινό και ειδυλλιακό χώρο της Βορίνας, παρουσία εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου έγινε η τελετή αγιασμού της θεμελίωσης της εκκλησίας του Αγ. Μηνά, όπου αποφάσισε η Μητρόπολη και ο Ιερέας Γεώργιος Παπαθωμάς να χτίσουν, προς τιμή του Αγίου.
Ο Μητροπολίτης, στην ομιλία του, φανερά συγκινημένος, ανακοίνωσε ότι η εκκλησία αυτή, θα αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση ενός ανδρικού μοναστηριού. Στις εκπροσώπους του γυναικείου μοναστηριού του Αγ. Νεκταρίου ηγουμένη και καθηγουμένη, υποσχέθηκε αμέριστη στήριξη, ενώ ζήτησε και την βοήθεια όλων, ώστε να ευοδωθεί το έργο του και σύντομα, το μοναστήρι να επανδρωθεί από τους πρώτους μοναχούς, που θα αφιερωθούν στον Κύριο.
Ο Ιερέας Γεώργιος Παπαθωμάς, ευχαρίστησε του παρισταμένους και τους παρέθεσε μικρή δεξίωση, στο παρακείμενο κτίριο που το ονομάζουν «αρχονταρίκι», ζητώντας την υλική και ουσιαστική συμβολή όλων.
Ξανθίππη Αγρέλλη

Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο από την ΚΝΕ


Παρουσία πολλών νέων, μαθητών και εργαζομένων, έγινε το Σάββατο από την ΚΝΕ Κω, εκδήλωση αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όπως τονίστηκε, το Πολυτεχνείο, είναι ο οδηγός, που μας δείχνει και σήμερα τον δρόμο για την μάχη των δικαιωμάτων μας. Η εκδήλωση περιελάμβανε οπτικοακουστικό υλικό, έκθεση φωτογραφιών και ζωντανή μουσική

Saturday 21 November 2009

ΕΚΛΕΨΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ


Ποινή κάθειρξης 6 ετών και 3 μηνών επέβαλε το Εφετείο επί κακουργημάτων σε 2 Ρουμάνους που ευθύνονται για δεκάδες διακεκριμένες κλοπές σε Ρόδο, Κω και Σάμο.
Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στις 9/6. Πρόκειται για τους C.M.24 και Ν.Μ.-D. του Ι., 19 ετών, που κατελήφθησαν να κατέχουν τσεκούρι, σουγιά 19 εκ. με λάμα 7 εκ., 2 ξυριστικές, 6 αρώματα, ένα ραδιόφωνο, 6 σοκολάτες, 2 ρολόγια, ένα ζευγάρι παπούτσια, 61 πλακίδια (τάματα) με παραστάσεις ανθρωπίνων μελών (μάτια, πόδια, ανθρώπους κλπ.) 14 δακτυλίδια, 10 σταυρούς, 4 αλυσίδες, ένα ρολόι, ένα νόμισμα, ένα μεταλλικό καραβάκι, ένα ασημένιο κόσμημα λαιμού, μια καρφίτσα με πετρούλες, ένα κόσμημα λαιμού, διάφορα χαρτονομίσματα, 2 κινητά, μια ψηφιακή μηχανή, ένα mp3 player και 2 ποδήλατα.
Όπως προέκυψε είχαν διαρρήξει το Super Market LIDL Ρόδου ενώ διέρηξαν το τελευταίο δίμηνο διάφορα εξωκλήσια στα νησιά Σάμο, Κω, Ρόδο. Ταυτόχρονα διέρρηξαν ανασφάλιστα οχήματα στη Σάμο, ενώ τα 2 ποδήλατα τα έχουν υπεξαιρέσει από κατάστημα ενοικιάσεως ποδηλάτων στην Κω.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ


Ζωίδης – Αλιφέρης είδαν
τους αρμόδιους υπουργού
Εφικτή η χρηματοδότησή του
από την Ευρωπαϊκή Ενωση
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η …ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Οικονομικών είχαν στην Αθήνα, ο βουλευτής κ. Ζωίδης και ο δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Το θέμα προωθεί τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιμονή ο κ. Αλιφέρης, καθώς η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου θα επιφέρει πραγματική επανάσταση σε ό,τι αφορά τις μεταφορές στα νησιά, η οποία θα έχει αντανάκλαση και στην οικονομία τους.
Οπως έγινε γνωστό, η συνάντηση που είχαν με τους αρμόδιους υπουργούς είχε ρόλο συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς το υπ. Οικονομικών θεωρεί ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, με κονδύλια της Ε.Ε. είναι απολύτως εφικτή. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ίδια η κ. Κατσέλη, στις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή, είχε εξαγγείλει τη διάθεση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν τόσο ο κ. Ζωίδης, όσο και ο κ. Αλιφέρης, ο οποίος έκανε λόγο για «ευνοϊκή συγκυρία που υπάρχει για την εφαρμογή του μέτρου, αφού και η Ε.Ε. και το υπουργείο, προωθούν την ικανοποίηση του αιτήματος». Ο κ. Αλιφέρης εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για την εφαρμογή του μέτρου, την οποία θεωρεί θέμα χρόνου, αλλά θα χρειαστεί, όπως τόνισε, η στήριξη όλων των νησιωτικών φορέων. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη κινητοποίηση των φορέων της Δωδεκανήσου, παρά μόνον μια …χλιαρή στήριξη του αγώνα που δίνει ο κ. Αλιφέρης. Να σημειωθεί ακόμη ότι το θέμα συζητήθηκε και στο ΔΣ του συνδέσμου μικρών νησιών, ενώ τέθηκε και στην τελευταία συνάντηση που είχαν με την κ. Κατσέλη οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του μέτρου και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Οπως μάλιστα δήλωσε ο κ. Αλιφέρης, η επόμενη προκήρυξη για τις άγονες γραμμές θα γίνει υπό το καθεστώς του μεταφορικού ισοδύναμου.

Δντής του γραφείου της Ντόρας ο τ. Περιφ/ρχης Χ. Κόκκινος;


Ο μέχρι τώρα Περιφερειάρχης κ. Κόκκινος (που βρίσκεται στην Κω το Σαββατοκύριακο) αποσπάσθηκε στα κεντρικά της Ρηγίλλης, και με την εκλογή του νέου αρχηγού θα αναλάβει υψηλό πόστο στην ηγεσία του κόμματος. Οι φήμες τον θέλουν δ/ντή του γραφείου της κ. Μπακογιάννη, στο πλευρό της οποίας βρίσκεται στη φάση της διαδοχής.

Friday 20 November 2009

Νέα μεγάλη επιτυχία της Ασφάλειας


ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ
ΤΗ ΛΑΜΠΗ ΧΑΣΙΣ ΚΑΙ ΗΡΩΙΝΗ

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που περιήλθαν στην Ασφάλεια, ότι αλλοδαπός κατέχει και διακινεί μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στα Δωδεκάνησα, το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης στη Λάμπη, συνελήφθη ένας 47χρονος τη στιγμή που παραλάμβανε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Επιτόπου βρέθηκαν οι παρακάτω ναρκωτικές ουσίες: 3 συσκευασίες ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, βάρους 3.116 γρ. και 7 συσκευασίες ηρωίνης βάρους 310,1 γρ. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 545 ευρώ.

ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ Ο κ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ


Κατά συνείδηση

Ντόρα ή Σαμαρά

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς του φίλους είχε αυτές τις μέρες στα χωριά και στην πόλη της Κω, ο τ. Υπ. Αιγαίου κ. Παυλίδης για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Ν.Δ. Πληροφορίες του «ΒτΚ» αναφέρουν ότι ο ίδιος συνιστά ουδετερότητα και ψήφο κατά συνείδηση. Οσον αφορά τα στελέχη, αυτά είναι μοιρασμένα 50-50. Χαρακτηριστικά, στη συνάντηση της Κεφάλου ήταν 5 υπέρ Μπακογιάννη και 4 υπέρ Σαμαρά.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ


Είναι μόνιμο το πρόβλημα κάθε χρόνο οι μεν Τ.Ο. προσπαθούν να πείσουν ότι η επόμενη σεζόν θα είναι χειρότερη από την τρέχουσα, ενώ οι τουριστικοί παράγοντες κατηγορηματικά λένε ότι θα είναι καλύτερη.
Και ξέρετε γιατί το κάνουν αυτό; Οι μεν επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους επιχειρηματίες για να επιτύχουν ακόμα καλύτερες τιμές, οι δε τουριστικοί παράγοντες για να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, γιατί σε συνεντεύξεις τους οι κ. Παπαθανασίου (TUI) και Ανδρεάδης (ΠΟΞ) προβλέπουν ακριβώς τα αντίθετα.

Δ. Διακομιχάλης προς Γ. Ρούσσο- Καταπατήσεις στην Ψέριμο;


Κύριε Δήμαρχε, επειδή κυκλοφορούν για την Ψέριμο διάφορες φήμες και μάλιστα ότι γίνονται πωλήσεις ολόκληρων περιοχών μέσω διαδικτύου και ταυτόχρονα συνεχίζονται οι καταπατήσεις, για τις οποίες έγιναν και συμβόλαια, παρακαλώ να φέρετε το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. γιατί τα πράγματα εάν δεν τα προλάβουμε, θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις!

Thursday 19 November 2009

Μια Κώα για μια ώρα συζήτησε στη Ρώμη με τον Καντάφι για το Κοράνι!!


Μια Κώα ήταν ανάμεσα σε 2.000 κοπέλες που ανταποκρίθηκαν στην αγγελία που δημοσίευσε ιταλικό πρακτορείο στην Corriere della Serra, στην οποία έλεγε ότι «ζητούνται 200 όμορφες κοπέλες 18-35 ετών, τουλάχιστον 1,70, καλοντυμένες, χωρίς μίνι και βαθιά ντεκολτέ, για να συναντηθούν με τον Λίβυο ηγέτη Μ. Καντάφι στη Ρώμη (που συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του FAO)».
Στο «κάστιγκ» που έγινε ανάμεσα στις 2.00 κοπές που ενδιαφέρθηκαν, ήταν και η συμπατριώτισσά μας, Τία Μ. Καρακιόζη, που σπουδάζει στη Ρώμη (Παν. Λα Σαπιέντζα) βιομηχανικό σχέδιο (5ο έτος) και παράλληλα κάνει μόντελινγκ.
Η Τία λοιπόν, επελέγη ανάμεσα στις 200, που πήγαν τελικά στη «Βίλα Ρόμα» όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Μ. Καντάφι, ο οποίο εστίασε την ομιλία του στις σχέσεις Δύσης και Ισλάμ, στο ρόλο της γυναίκας και στο τέλος, τους χάρισε ένα …Κοράνι, προτρέποντάς τες να ασπαστούν το …Ισλάμ!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ ΜΕ “RYAN AIR” και “JET 2”


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο κ. Νικητιάδης θα έχει σειρά συναντήσεων, με εκπροσώπους αερ/κών εταιρειών χαμηλού κόστους, όπως η “Ryan Air” και η “Jet Two” σε Ρώμη και Λονδίνο, προκειμένου να συζητήσει τους όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσαν να πετάξουν στην περιοχή μας.

Tuesday 17 November 2009

Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ «ΦΑΡΜΑΚΟ»


Ενδιαφέρουσα εκδήλωση από
τους Αιμοδότες για τα βλαστοκύτταρα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, διοργάνωσαν την Κυριακή στο ξεν ‘’Κυπριώτης’’ ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Σώματος σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο. Το θέμα της εκδήλωσης, ήταν τα βλαστοκύτταρα και ομιλήτρια ήταν η γιατρός ανασολόγος και Δ/ντρια του Νοσ/μείου ‘’Έλενα’’ κ. Γιούλα Βάρλου – Λευθεριώτη.
Η ανακάλυψη των βλαστοκυττάρων έφερε επανάσταση στη σύγχρονη ιατρική. Τα βλαστοκύτταρα είναι στην πραγματικότητα, τα «έξυπνα» κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα αυτά, κινούνται από μόνα τους στη θέση εκείνη ακριβώς που υπάρχει ανάγκη και δημιουργούν τον τύπο ακριβώς του ιστού, που έχει τραυματιστεί ή αλλοιωθεί. Με τον τρόπο αυτό, το σώμα «επισκευάζεται», ενώ συγχρόνως νέα κύτταρα και ιστοί δημιουργούνται. Έτσι, η καταστροφή των κυττάρων του οργανισμού π.χ. από ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, αναιρείται, αφού τα βλαστοκύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα «νέο» ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κ. Λευθεριώτη ανέφερε ότι ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου, μπορεί να φυλαχθεί από τους γονείς, ώστε στο μέλλον, να χρησιμοποιηθεί, ως «φάρμακο» για μια ποικιλία από προβλήματα υγείας.
Το αίμα του ομφάλιου λώρου, περιέχει αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως στην αντιμετώπιση αιματολογικών νοσημάτων που απαιτούν μεταμόσχευση μυελού των οστών, όπως για παράδειγμα η λευχαιμία.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή επέβαλε το Εφετείο Δωδ/σου επί κακουργημάτων σε κάτοικο Κω, που κρίθηκε ένοχος προμήθειας προς ιδίαν χρήση ναρκωτικών.
Το ίδιο δικαστήριο έκρινε αθώα την συγκατηγορούμενή του.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε ένοχος για το ότι αγόρασε από Αλβανό 541γρ. κάνναβης, ενώ βρέθηκαν στην οικία του δενδρύλλιο κάνναβης 1,4 μ., ένα 68 εκ και 14 πρώιμα δενδρύλλια κάνναβης 10 εκ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΝΗΣΙΟΥ


Σπουδαία πρόταση στο Δήμο
από τον πρέσβη της Δανίας
Η ΚΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ
«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΝΗΣΙ!
Αξιοποιώντας παντού
ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στην Κω αναμένεται αύριο Τετάρτη ο Πρέσβης της Δανίας στη χώρα μας, επικεφαλής κλιμακίου ειδικών επιστημόνων και επιχειρηματιών, για μια πρόταση προς τον Δήμο της Κω, σχετικά με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε κάθε προσφερόμενη χρήση.
Η πρόταση αυτή που αφορά κυρίως τη χρήση φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και κάθε άλλης μορφής ενέργειας, σε τομείς που ήδη η Δανία είναι πολύ προχωρημένη, εάν και όσο υιοθετηθεί από το Δήμο της Κω, θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, ως πρότυπο «πράσινο» νησί στο Αιγαίο, όπως ήδη είναι το νησί Sanso στη Δανία, ξακουστό ήδη, γιατί όλα πλέον εκεί λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η συνάντηση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, πιθανότατα να αποδειχθεί ως βασικός παράγοντας αναγνωρισιμότητας του νησιού μας σε όλο τον κόσμο, προσδίδοντας αυτό που χρόνια έχει ως ζητούμενο, δηλ. την διεθνή ταυτότητα και μάλιστα στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πρωτοβουλία αυτή είναι ενημερωμένη τόσο η Υπ. Περιβάλλοντος όσο και το γραφείο του Πρωθυπουργού, που έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Δανία του Νότου, αξιοποιώντας την «πράσινη ενέργεια».

Monday 16 November 2009

Χρειάζονται δημόσιο μαστίγωμα!


Την ώρα που σε άλλες χώρες, χρόνια τώρα, δεν διανοείται κανείς να πετάξει ένα σπιρτόξυλο στο δρόμο, εδώ έχουμε κάποιους άθλιους τύπους που επιμένουν να πετάνε ότι δεν θέλουν στο σπίτι τους, όπου τους βολεύει. Και δεν τους φτάνουν οι περιοχές Ηρακλή, Πλατύ Ποταμού, Λάμπης κ.ά. τώρα τα ρίχνουν και μέσα στο Δάσος του Αμπάβρη, προκαλώντας εύλογη αγανάκτηση.
Και δεν είναι που δεν βρίσκονται. Κι αν τους μάθουμε, κι αν συρθούν σε δίκη(;) κι αν καταδικαστούν, η ποινή θα είναι για …πταισματική παράβαση. Για μας όμως είναι ΕΓΚΛΗΜΑ και η τιμωρία θα είναι η δημοσιοποίηση του ονόματος και μακάρι να υπήρχε δυνατότητα για ποινή δημοσίου μαστιγώματος στην Πλ. Ελευθερίας (την πρώτη φορά) και τη δεύτερη να τον φτύσουμε ένας ένας, με την ελπίδα ότι έτσι θα αποτραπεί η συνέχιση αυτής της αθλιότητας…

ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ 18/11


Την Τετάρτη 18/11 από 10-12, στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας, θα ηχήσουν δοκιμαστικά οι σειρήνες συναγερμού του νησιού για ένα λεπτό. Συνεπώς δεν πρέπει να προκληθεί ανησυχία στο κοινό.

ΚΟΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ


Προετοιμασίες – επιφυλακή στο
Νοσ/μείο για τους εμβολιασμούς

Τραγελαφικές καταστάσεις συνεχίζει να βιώνει το πολύπαθο Νοσ/μείο μας, που εναγωνίως περιμένει την μέριμνα της νέας ηγεσίας του Υπ. Υγείας, κυρίως ως προς τη στελέχωσή του.
Και ενώ η κατάσταση ήταν οριακή ως προς τη λειτουργία του, με τις γνωστές ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, με βασικές ειδικότητες να απουσιάζουν εδώ και χρόνια, τώρα οι μανδαρίνοι του Υπ. Υγείας ζήτησαν να φύγουν οι 3 από τους 9 αγροτικούς που στηρίζουν την οριακή αυτή λειτουργία του Νοσ/μείου και ταυτόχρονα ζητούν να μειωθούν από 2 σε έναν οι αγροτικοί της Αντιμάχειας και της Κεφάλου!
Επιπλέον …εντέλλονται όπως του λοιπού κάνουν εφημερίες και οι …ειδικευμένοι γιατροί, όταν γνωρίζουν ότι άλλοι δεν υπάρχουν και άλλοι είναι ένας στην ειδικότητα, δηλ. δεν μπορεί να κάνει εφημερίες …30 μέρες το μήνα!!
Το όλο θέμα, μαζί με τις γνωστές ελλείψεις και στο υπόλοιπο προσωπικό, έβαλε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπ. Υγείας ο κ. Καμπανής, σε μια προσπάθεια τουλάχιστον να καταλάβουν οι αρμόδιοι τις τραγικές διαστάσεις του προβλήματος.

Friday 13 November 2009

Βάσιμες ελπίδες για ανάκαμψη στον τουρισμό της Κω από τις πτήσεις χαμηλού κόστους το 2010


Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΙΧΕ ΦΕΤΟΣ
36.000 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΦΙΞΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ EASY JET!
Φέρνει μεμονωμένους τουρίστες
πόλεως – όχι all inclusive

Επίσκεψη στην Κω έκανε προ ημερών κλιμάκιο στελεχών της “Goldair”, γνωστής εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης, που έχει κάνει αίτηση για να οργανώσει και στο αεροδρόμιό μας υπηρεσία, που θα εξυπηρετεί με χαμηλό κόστος τις αερ/κές εταιρείες.
Κατά την επίσκεψη που έκανε και στα γραφεία του «ΒτΚ» ο Γεν. Δ/ντής, κ. Πρωτοπαπαδάκης, υπογράμμισε τη σημασία των εταιρειών χαμηλού κόστους με τις οποίες συνεργάζεται, και οι οποίες όπου «πετάνε» φέρνουν πρόσθετο κόσμο, που επιλέγει ξεν/χεία πόλεως και όχι all inclusive! Παράδειγμα, πέρυσι, η Κέρκυρα δέχθηκε 200 πρόσθετες πτήσεις της “Easy Jet” που μετέφερε περίπου 36.000 μεμονωμένους τουρίστες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα βρίσκεται στην Εκθεση του Λονδίνου ο βουλευτής κ. Νικητιάδης, ο οποίος θα δει μια σειρά από εκπροσώπους αερ/κών εταιρειών χαμηλού κόστους για να πετάξουν το 2010 στην Κω.

ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ
ΜΙΚΡΩΝ Τ.Ο. ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
Μαζί ΔΟΤ-ΕΦΤ, αλλά με ξεχωριστά σταντ

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη διεθνή εμπορική έκθεση-βαρόμετρο του Λονδίνου, “World Travel Market”, που άνοιξε τις πύλες της τη Δευτέρα, και ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη. Ο ΔΟΤ και ο ΕΦΤ, για πρώτη φορά, συστεγάζονται στο περίπτερο του δημοτικού οργανισμού, που βρίσκεται δίπλα στο Κυπριακό και στου ΕΟΤ, με 2 όμως, ξεχωριστά σταντ, ενώ φιλοξενούνται 10 επιχ/τιες, κυρίως πράκτορες, αλλά και ξεν/χοι από την Κω.
Τα μέχρι στιγμής σημάδια από την αγγλική αγορά, είναι θετικά, αφού υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τους μεγάλους Τ.Ο., όσο και από τους μικρούς, οι οποίοι φαίνεται ότι προτιμούν ως προορισμό την Κω. Οι προσπάθειες είναι να στηριχτούν οι μικροί ώστε να προτιμήσουν το Νησί μας, ενώ γίνονται επαφές και με τους μεγάλους παράγοντες, οι οποίοι “απαιτούν” ποιότητα, ακόμη και για τους νεαρούς τουρίστες, το γνωστό πλέον “value for money”.

Thursday 12 November 2009

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ FRONTEX


ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ

Η είδηση πέφτει σαν κεραυνός στα ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα. Σύμφωνα με αξιόπιστες τουρκικές πηγές στις Βρυξέλλες, η Αγκυρα θα συμμετέχει στις δραστηριότητες της ευρωπαϊκής δύναμης αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης – της γνωστής Frontex.
Η Ε.Ε. την προεδρία της οποίας ασκεί η Σουηδία, σκοπεύει να μετατρέψει την Τουρκία από αντίπαλο σε συνέταιρο στις θαλάσσιες και εναέριες επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η ΕΕ, μέσω Frontex στο Αιγαίο, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45.000 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΙ ΘΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ


Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπ. Υγείας
Πάνω από 45.000 Δωδ/σιοι
θα νοσήσουν από τη γρίπη
16 Νοεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί

45.091 θα είναι οι Δωδεκανήσιοι που εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από τον ιό της νέας γρίπης, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπ. Υγείας, με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν 16/11.
Ο εκτιμώμενος αριθμός ασθενών στο νομό μας, κατανεμημένος ηλικιακά θα είναι:
- Από 6 έως 19 ετών: 19945 άτομα.
- Από 20 έως 64 ετών 24.018 άτομα.
- Από 65 χρονών και άνω 1.128 άτομα.
Από αυτούς βέβαια που θα προσβληθούν από τον ιό της γρίπης ελάχιστοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων. Υπολογίζεται συγκεκριμένα ότι θα νοσηλευτούν 95 άτομα (17 από ηλικία 0 έως 19 ετών και 78 από 20 ετών και πάνω).
Από τα 95 άτομα που θα νοσηλευτούν, τα 14 εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στην Εντατική και τα 81 για απλή νοσηλεία.
Υπολογίζεται επίσης ότι θα χρειαστούν 19.170 επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Το σχέδιο συντάχθηκε κυριολεκτικά στο παρά 5 από ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας και παραδόθηκε στην υπ. Υγείας καις την Επιτροπή Πανδημίας. Αποτελείται από 2 μέρη: Το πρώτο αφορά την εκτίμηση για το πόσοι θα αρρωστήσουν, πόσοι θα νοσηλευτούν και πόσοι θα χρειαστούν εντατική στη διάρκεια της πανδημίας σε κάθε νομό της χώρας. Το δεύτερο αφορά την εκτίμηση για τον αριθμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε κάθε νομό και χρήζουν εμβολιασμού.

ΠΟΛΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Προσεχώς και κατάστημα που
θα πουλά ρούχα με το …κιλό!

Τις παραδοσιακά δύσκολες εποχές του χειμώνα στο εμπόριο, έρχεται να επιδεινώσει η εισβολή των κινέζικων προϊόντων, τόσο με τα αμιγώς κινέζικα καταστήματα που ξεφυτρώνουν στην αγορά, όσο και με τα κινέζικα είδη που έχουν γεμίσει τα μαγαζιά των ντόπιων!!
Πιο συγκεκριμένα, η τοπική αγορά έχει πλέον έντονη την παρουσία των αμιγώς κινέζικων καταστημάτων (εμπόρευμα – υπάλληλοι) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική και ντόπια οικονομία, κυρίως επειδή απορροφά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης λόγω των χαμηλών τιμών.
Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός ντόπιων δουλεύει μέχρι και 100% με κινέζικα προϊόντα! Είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστός έμπορος δήλωσε στο «ΒτΚ» ότι όταν ξεκίνησε να εμπορεύεται στην Παλιά Πόλη, αρχές της δεκαετίας του ’90, το 95% των προϊόντων του ήταν ελληνικά, και σταδιακά έφτασε τώρα να είναι όλα του τα είδη …κινέζικα!!
* Σχετικά με προηγούμενα ρεπορτάζ, διευκρινίζεται ότι το κατάστημα έναντι Νοσ/μείου ζητήθηκε μεν από τους Κινέζους, αλλά δεν το έδωσε ο ιδιοκτήτης και ότι τα προϊόντα του πολυκαταστήματος «Τζάμπο» εμπορεύεται Κώος επιχειρηματίας.

Wednesday 11 November 2009

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ «ΣΚΟΤΩΝΕΙ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗ…


Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση του Ιατρικού Σ/γου να παρακολουθήσει την ημερίδα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια το απόγευμα του Σαββάτου, στο «Αλεξάνδρα».
Την εκδήλωση άνοιξε ο συμπατριώτης μας Πνευμονολόγος, κ. Κ. Κορατζάνης, υπογραμμίζοντας την αξία και τη σημασία της έγκαιρης διαπίστωσης της πάθησης με την απλή μέθοδο της σπιρομέτρησης, επισημαίνοντας παράλληλα τους παράγοντες που την προκαλούν και κυρίως το κάπνισμα.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου του Ιατρικού Σ/γου κ. Γ. Τάλλαρου, που αναφέρθηκε στη συνδρομή και αρωγή του Σ/γου, σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού.
Στη συνέχεια, η Δ/ντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΝΙΜΙΤΣ κ. Δήμητρα Πούλου, με τη συνεργάτιδά της κ. Παπά, ανέπτυξαν με απλό αλλά και μεστό λόγο τα χαρακτηριστικά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και του άσθματος, εστιάζοντας στους παράγοντες που την προκαλούν, και υπογραμμίζοντας την έκταση που έχει πάρει η ασθένεια, λέγοντας ότι πάσχουν 600 εκ. στον κόσμο, και 3 εκ. πεθαίνουν κάθε χρόνο. Είπε ακόμα ότι το 8,5% των κατοίκων της Αθήνας έχουν προβλήματα Χ.Α.Π. και επισήμανε πως η κύρια αιτία είαι το κάπνισμα.
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αναφορά της στους κινδύνους που εκτίθεται οι παθητικοί καπνιστές, λέγοντας ότι υπολογίζεται πως σ’ ένα περιβάλλον που καπνίζουν οι άλλοι, ένας παθητικός καπνιστής είναι σαν να έχει καπνίσει 10 τσιγάρα την ημέρα!!!
Αξιοσημείωτο τέλος, είναι ότι πολλοί από τους παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν σπιρομέτρηση και να συζητήσουν την περίπτωσή τους με τους παριστάμενους γιατρούς.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΝΗΣΙ»


Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει
να βάλει και να κερδίσει η Κως
ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ
«ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΝΗΣΙ»
Πισίνες με θαλασσινό νερό
Παντού φωτοβολταϊκά
Δίκτυα ποδηλατοδρόμων
Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κ.ά.

Σε μια περίοδο που κορυφώνεται ο σκληρός τουριστικός ανταγωνισμός παγκοσμίως, το νησί μας θα πρέπει να ψάξει νέους, έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους, όχι απλά για να επιβιώσει, αλλά να κερδίσει κατά κράτος τις άλλες περιοχές, εστιάζοντας τη στρατηγική της σε νέα δεδομένα, πέραν βέβαια των κλασικών – παραδοσιακών στοιχείων (ήλιος – θάλασσα – Ιπποκράτης και βέβαια των κρουαζιέρων που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς).
Μια τέτοια πρωτοποριακή στόχευση είναι να γίνει η Κως ένα ξακουστό νησί για την «πράσινη ανάπτυξη» που έχει στον τουρισμό του.
Πρόκειται για έναν τομέα που ήδη οι Ευρωπαίοι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία και βέβαια εάν και όσο θα ξέρουν ότι αυτό το νησί «θα ξεχωρίζει» για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, τότε αυτό θα γίνει ο καλύτερος διαφημιστής και κράχτης για την προσέλκυση πολλών και καλών τουριστών.
Τι συνιστά όμως «πράσινη ανάπτυξη» στον Τουρισμό;
Μερικά βασικά ζητήματα που κάλλιστα μπορούν να γίνουν, αρκεί να δείξουμε σοβαρότητα και να πιστέψουμε ότι αξίζει να βάλουμε και να κερδίσουμε ένα τέτοιο στοίχημα, γιατί θα αναδείξει την Κω σε ξεχωριστό προορισμό ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους.
Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν είναι όσα έχουν να κάνουν βασικά με την καλή διαχείριση θεμάτων όπως η πράσινη ενέργεια, η καλή διαχείριση στο νερό και στη διάθεση των απορριμμάτων, η προστασία γενικά του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα ό,τι έχει σχέση με ζητήματα κυκλοφοριακού χαρακτήρα και χρήσης μέσων μεταφοράς.
Για παράδειγμα, θα πρέπει όλα τα παραθαλάσσια ξεν/χεία να χρησιμοποιούν στις πισίνες τους νερό της θάλασσας.
Να γίνει παντού χρήση φωτοβολταϊκών από τα ξεν/χεία μέχρι τον δημ. φωτισμό, σε έκταση που θα είναι δυνατή ή πλούσια παραγωγή ενέργειας, τόση που στη συνέχεια θα μπορούν και να την …πουλήσουν, με τόση ηλιοφάνεια που έχει το νησί μας!!!
Ακόμα, η Κως μπορεί να γίνει ξακουστή για την ευρεία χρήση του ποδηλάτου με ένα ανάλογο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, δημόσια ποδήλατα στα πάρκινγκ για δωρεάν μετακίνηση στην πόλη και βέβαια απομάκρυνση των Ι.Χ. από το ιστορικό κέντρο.
Παράλληλα θα πρέπει να γίνει σταδιακή χρήση αυτοκινήτων, που δεν θα χρειάζονται υγρά καύσιμα.
Ακόμα, χρειάζεται έλεγχος στις γεωτρήσεις και σε κάθε χρήση του γκαζόν, υπόγειο δίκτυο άρδευσης, για μηδενική εξάτμιση.
Αυτά και αρκετά άλλα μπορούν να κάνουν την Κω έναν οικολογικό παράδεισο που θα προκαλέσει την ανάλογη ανταπόκριση από τον μέσω Ευρωπαίο τουρίστα, που ήδη έχει δείξει πόσο «μετράει» τέτοιου είδους ζητήματα.
Η πρόταση βέβαια γίνεται τόσο προς τις Αρχές όσο και προς τους τουριστικούς παράγοντες με την ελπίδα ότι θα προβληματιστούν και θα πράξουν ανάλογα.

Monday 9 November 2009

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ;


Την ώρα που στην αγορά «δεν κουνιέται …φύλλο», σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα καταστήματα των Κινέζων στην πόλη μας, αυτή τη φορά σε μεγάλο κατάστημα έναντι του Νοσ/μείου! Ο εμπορικός κόσμος του νησιού παρακολουθεί έντρομος την εξάπλωση των καταστημάτων αυτών με τις ιδιαιτερότητες που έχει από τη μια να έχει ασυναγώνιστες τιμές λόγω χαμηλού κόστους και γενναίων επιδοτήσεων, αλλά και από την άλλη, γιατί δεν βλέπει καμιά κίνηση αναχαίτισης του φαινομένου από τους αρμόδιους φορείς και τις Αρχές, διερωτώμενοι εάν βρισκόμαστε μπροστά σε μια απειλή που θα μας αφανίσει μοιρολατρικά…

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Καμία αύξηση της ζήτησης στον τουρισμό δεν «βλέπει» πριν από το 2010 ο γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ Talib Rifai. Σχετικά με τις επιπτώσεις της γρίπης Η1Ν1 στον τουρισμό ο κ. Rifai αναφέρει στο CampitalTV και τον Δ. Δελεβέγκο ότι «είναι μια από τις πολλές κρίσεις που εκδηλώνονται πάντοτε». Οσον αφορά την χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης πριν από το 2010, με την Ευρώπη να επηρεάζεται περισσότερο από άλλους προορισμούς.

ΠΝΙΓΗΚΑΝ 6 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΝΤΡΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ 4 ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑ


Εξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά, πνίγηκαν μετά το ναυάγιο του σκάφους που τους μετέφερε κοντά στο Μποντρούμ, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Στο σκάφος επέβαιναν 19 Αφγανοί και 2 Τούρκοι διακινητές. Ηταν υπερφορτωμένο και ναυάγησε το βράδυ της Πέμπτης που επικρατούσαν κακές συνθήκες.
Δεκατρείς επιβάτες διασώθηκαν από κατοίκους των παραλίων που, όταν άκουσαν τις κραυές των ναυαγών, πήραν τις βάρκες τους και πήγαν στο σημείο του ναυαγίου, ενώ ειδοποίησαν παράλληλα τις υπηρεσίες διάσωσης.
Η ακτοφυλακή περισυνέλεξε τα πτώματα 5 Αφγανών – ενός ενηλίκου, 3 παιδιών και ενός μωρού και ενός Τούρκου διακινητή.
Οι έρευνες συνεχίζονται για να βρεθεί μια Αφγανή που θεωρείται αγνοούμενη.
Ο δεύτερος Τούρκος διακινητής πιστεύεται ότι κατάφερε να φτάσει στην ακτή.

Saturday 7 November 2009

ΝΕΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


Εμαθα ότι άλλο ένα μεγάλο κατάστημα σύντομα θα λειτουργήσει με κινέζικα προϊόντα, αυτή τη φορά στην …Πλ. Ελευθερίας!
Υπάρχει κανείς τουλάχιστον να σχολιάσει πού πάει αυτή η κατάσταση;…

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Από τον Πρόξενο της Φινλανδίας στην Κω κ. Βουκουβαλίδη, εστάλη η παρακάτω πρόσκληση στις Τοπικές Αρχές και στις Δ/νσεις Εκπαιδευτικών:
Τον Μάιο η ΤΕΔΚΔ προσκάλεσε στη Ρόδο τον κ. Huittinen, πρέσβη της Φινλανδίας στην Ελλάδα, για ενημέρωση σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, που θεωρείται από τα καλύτερα της Ευρώπης. Με πρωτοβουλία του προξενείου της Φινλανδίας στην Κω, η ενημέρωση θα γίνει και στην Κω.
Ο κ. Huittinen θα βρίσκεται στην Κω στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο PANORAMA KIPRIOTIS στις 11.30.
Παρακαλούμε για την παρουσία όλων σας και τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης όπως ενημερώσουν ανάλογα τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων.
Με τιμή
Σταμάτης Βουκουβαλίδης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜ ΑΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ


Τέλος έδωσε ο Γ. Ραγκούσης στα σενάρια περί παράτασης της θητείας των δημάρχων, όπως του είχαν προτείνει πρωτοκλασάτοι «πράσινοι» δήμαρχοι, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί η διοικητική μεταρρύθμιση. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Συνταγματολόγο Δ. Τσάτσο, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε σαφές στους δημοσιογράφους πως υπάρχει χρόνος για να ολοκληρωθούν οι θεσμικές αλλαγές που απαιτεί ο Καποδίστριας ΙΙ μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Με τον τρόπο αυτό ακύρωσε τα σχέδια κάποιων «πράσινων» τοπικών αρχόντων και έστειλε το μήνυμα ότι οι «μηχανές» του υπουργείου Εσωτερικών θα δουλεύουν στο φουλ. Καλό κουράγιο…
Να το δούμε, όμως, και στην πράξη.

ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ 1 ΕΚ. ΔΡΧ. ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΑΝ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ


Η συζήτηση έγινε πρόσφατα σε γνωστό παραλιακό στέκι, παρουσία τουλάχιστον 10 ατόμων, όλοι σχεδόν από τους πιο γνωστούς συμπατριώτες. Θέμα οι εκλογές και τα έξοδα των υποψηφίων, κυρίως για το πόσα θέλει σήμερα ένας υποψήφιος και πως μαζεύονται αυτά τα χρήματα.
Εκεί λοιπόν, πασίγνωστος και απόλυτα αξιόπιστος άνθρωπος της πιάτσας, αναφέρθηκε σε διάφορες «ιστορίες» κυρίως από την εποχή που υπήρχαν οι …δραχμές και αφορούσε τις περιβόητες επιτροπές πρωτοβουλίας για τη συγκέντρωση χρημάτων. Μια λοιπόν από αυτές τις επιτροπές – είπε – όπου έβρισκαν κάποιον που είχε χρήματα του ζητούσαν να ενισχύσει τον προεκλογικό αγώνα του υποψήφιου τάδε, με τρόπους που δεν άφηναν εύκολα τα περιθώρια άρνησης…
- Μια φορά λοιπόν – συνεχίζει – έχοντας μαζέψει κοντά στο ένα …εκ/ριο, βρέθηκαν κάπου που έπαιζαν …μπαρμπούτι, και είπαν να …τζιράρουν τα χρήματα του …προεκλογικού αγώνα. Ελα όμως που η τύχη δεν τους ήθελε, οπότε και τα έχασαν ΟΛΑ!
Την άλλη μέρα, πήγαν στον υποψήφιο τα υπόλοιπα χρήματα που είχαν μαζέψει και τα άλλα μέλη της επιτροπής και όταν τα είδε ο υποψήφιος, αναφώνησε «βρε τόσα πολλά μαζέψατε»; Τότε σκέφτηκαν εκείνοι που τα έπαιξαν στα ζάρια ότι ο …«αγώνας» δεν τα χρειαζότανε αυτά τα χρήματα και έτσι έδωσαν οι ίδιοι στους εαυτούς τους …αμνηστεία…
Άλλη ώρα θα σας περιγράψω άλλες παρόμοιες «ιστορίες» για το τι χρήματα συγκεντρώθηκαν και πόσα από αυτά περίσσευαν του προεκλογικού αγώνα και πήγαιναν υπέρ πίστεως δηλ. στην τότε Τράπεζα Πίστεως!

Friday 6 November 2009

ΤΟ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΑ


Πριν από μια βδομάδα, έγραφα για το γενικότερο πρόβλημα που έχει στο νησί μας το ποιοτικό φαγητό, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι του κανόνα αυτού υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Για μια τέτοια εξαίρεση, με φώναξαν για ένα κρασάκι καλοί φίλοι στο πασίγνωστο πλέον ταβερνάκι του Αντωνά, στη Γρηγορίου Ε’.
Αν και περνάω, χρόνια τώρα, καθημερινά από το «μαγαζάκι» αυτό, δεν έτυχε ποτέ να καθίσω, παρά το ότι έβλεπα κάθε τόσο ανύποπτους ανθρώπους να το προτιμούν, από τον απλό καφέ μέχρι τα πιο περίεργα και παραδοσιακά φαγητά, με πικάντικους μεζέδες.
Με το που το βλέπεις, «δεν το πιάνει το μάτι σου»! Πώς γίνεται όμως να έχει εκατοντάδες φανατικούς θαμώνες; Ιδού η απορία, αλλά ταυτόχρονα και το μυστικό της επιτυχίας του ιδιοκτήτη, ο οποίος πέρα και πάνω απ’ όλα, δεν είναι μόνον ένας μερακλής ταβερνιάρης, πέρα και πάνω απ’ όλα είναι αυτό που λέμε «καλό παιδί», γι’ αυτό και όλοι οι πελάτες του είναι πριν απ’ όλα καλοί και αγαπημένοι φίλοι μαζί του!
Απλός, λιτός και σεμνός, σε υποδέχεται πάντα με ένα καλοσυνάτο χαμόγελο στα χείλη, έτοιμος να σε εξυπηρετήσει, έτσι που να φύγεις στο τέλος απόλυτα ευχαριστημένος.
Αυτό που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του, είναι ότι κατάφερε να έχει ένα καθαρά λαϊκό μαγαζί, φιλικό στους πελάτες και βέβαια προσιτό στην τσέπη τους, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες εποχές που και το τελευταίο ευρώ είναι υπολογήσιμο.
Από το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι, θα περάσει από το μαγαζί του κόσμος και κοσμάκης. Αλλοι για τον πρωινό καφέ, όπου συζητούνται σε μια μεγάλη παρέα – όλοι μαζί – τα νέα της ημέρας, άλλοι για το μεσημεριανό τους – μαγειρευτό, και πολλοί άλλοι για ένα κρασάκι το βράδυ, με καλή παρέα, εκλεκτό μεζέ και πολύ κουβέντα, σαν τις παλιές «ποσπερίδες», όπου θα γίνουν συζητήσεις – κρίσεις και σχόλια, για όλα όσα συμβαίνουν στον μικρόκοσμο του νησιού αλλά και στα προβλήματα που θα προβάλει στις ειδήσεις η τηλεόραση.
Ομορφος κόσμος, ίσως όχι αγγελικά πλασμένος, που όμως καταφέρνει να δίνει μια ξεχωριστή νότα στην γκρίζα καθημερινότητα κόντρα στις εποχές, που μας δυσκολεύουν όλο και πιο πολύ τη ζωή και μας οδηγούν όλο και περισσότερο να ζούμε και να κινούμαστε γύρω από τον εαυτό μας…

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΝΤΑΡΖΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Επιστολή στους Δημάρχους Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Αγαθονησίου, Λέρου, Νισύρου, Ρόδου, Πάτμου, Σύμης και Τήλου, έστειλε ο υπεύθυνος της Μαρίνας κ. Κανταρζής, με στόχο την προώθηση σχεδίου ανάπτυξης του Θαλάσσιου Τουρισμού στην περιοχή.
Το πρώτο στάδιο αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων για τις τυχόν υποδομές σε κάθε νησί, καθώς και στην καταγραφή του οποίου σχεδιασμού που αφορά στο χώρο του Θαλάσσιου Τουρισμού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρίνας έχει κάνει ήδη επαφές με τη Γενική Διευθύντρια του τμήματος Θαλάσσιου Τουρισμού του Υπουργείου, όπου συμφώνησαν από κοινού να παρουσιάσουν το σχεδιασμό του δικτύου στο 1ο τρίμηνο του 2010.

ΟΠΩΣ ΕΔΕΙΞΕ ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Η ΚΩΣ ΚΑΙ Η ΡΟΔΟΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ


Μεγάλες κλιματικές αλλαγές θα γνωρίσουν η Ρόδος και η Κως τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων του WWF και του εθνικού αστεροσκοπείου Ελλάδας που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Η μελέτη είχε τον τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον».
Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα, στη Ρόδο που περιλαμβάνεται μέσα στις 10 τουριστικές περιοχές της χώρας, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, το διάστημα από το 2021 μέχρι το 2050 θα σημειωθούν μεγάλες αλλαγές, οι οποίες κυρίως έχουν να κάνουν με την άνοδο της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η περιοχή μας θα αποκτήσει μέχρι και 10 καυτές μέρες περισσότερες από αυτές που έχει σήμερα, κατά τις οποίες το θερμόμετρο δεν θα πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς! Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι μέρες κατά τις οποίες θα υπάρχει ενεργειακή ζήτηση για ψύξη φτάνοντας τις 10.
Παράλληλα θα αυξηθούν μέχρι και 40 οι τροπικές νύχτες με το θερμόμετρο να μην πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς. Επίσης, και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα, η θερινή περίοδος θα αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας ακόμα και τις 40 μέρες!
Αυτή η αλλαγή θα σημάνει και αύξηση των ημερών σε 10 κατά τις οποίες θα υπάρχει κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς. Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν συγκεκριμένο τρόπο δράσεων και σχεδιασμού σε διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα την ενεργειακή κάλυψη των νησιών και την εξασφάλιση πόσιμου νερού, με την παράλληλη λήψη μέτρων δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια και σε πολλές άλλες τουριστικές περιοχές όπως Ηράκλειο, Χαλκιδική, Κυκλάδες, Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ζάκυνθο.
«Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της έρευνας από το σύνολο των αρμόδιων δημόσιων φορέων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» σημειώνει ο Χρήστος Γιαννοκόπουλος, κύριος ερευνητής του Αστεροσκοπείου.
«Η Πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον. Εχει καθήκον και υποχρέωση, όχι μόνο να λάβει όλα τα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, αλλά πολύ περισσότερο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα ζητήματα της Κοπεγχάγης και της προσαρμογής της χώρας στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες ως μέγιστες προτεραιότητες» καταλήγει ο Δ. Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Tuesday 3 November 2009

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΣΤΥΝΟΜΙΑ


Αρχισαν από χθες οι κρίσεις αξ/κών της Αστυνομίας. Υπό κρίση βρίσκεται ο Ταξίαρχος Μεσοδιακάκης και ο Υπ/ντής Δωδ/σου κ. Πίττος. Ο πρώτος πιθανολογείται ότι θα προαχθεί σε Υποστράτηγο και θα τοποθετηθεί είτε στο Αρχηγείο, είτε ως Δ/της στη Γεν. Δ/νση Κρήτης. Ο κ. Πίττος πιθανότατα θα προαχθεί σε Ταξίαρχο και θα μείνει στη Ρόδο.

ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ...


Πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι σε μπαρ και καφετέριες του νησιού συχνάζουν ανήλικοι. Παρόλο που απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, σερβίρεται αλκοόλ στους ανήλικους, με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα ορισμένοι να καταλήγουν στο …νοσοκομείο! Η Αστυνομία κάνει άραγε ελέγχους;

ΑΝΑΣΤΑΤΟΣ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ


ΑΝΟΙΞΕ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩ
Καθ’ οδόν και άλλη μεγάλη φίρμα σούπερ μάρκετ παιχνιδιών;

Την έντονη ανησυχία του , εκφράζει ο εμπορικός κόσμος του Νησιού μας, βλέποντας ότι, πέραν της κρίσης που έχει συρρικνώσει την συνολική κίνηση και μετά το ‘’κακό’’ που προκάλεσαν τα διάφορα πολυκαταστήματα, ήρθε τώρα και το πολυκατάστημα με τα κινέζικα, στην αρχή της Ελ. Βενιζέλου, που εκτιμάται ότι, θα επιφέρει καθοριστικό πλήγμα, αφού η πλούσια γκάμα των ειδών ένδυσης – υπόδησης και όλων των άλλων προϊόντων που εμπορεύεται, διατίθενται σε τιμές, που δεν είναι δυνατόν να το συναγωνιστούν. Το όλο θέμα, έχει σημάνει ‘’συναγερμό’’ στο Δ.Σ> του εμπορικού συλλόγου, που μελετά το περιθώριο ελέγχου – αναχαίτησης της κατάστασης, όσο βέβαια, αυτό είναι δυνατό.
Η συνολική αναβαθμισμένη εικόνα που δίνει το συγκεκριμένο πολυκατάστημα, προκαλεί εύλογες απορίες (πέραν των χαμηλών τιμών), ως προς το πώς είναι δυνατό να υπάρχει τόση οικονομική άνεση και ποια είναι η ‘’δομή’’ αυτών των επιχειρήσεων, για τις οποίες θρυλούνται διάφορα, ανάμεσα στα οποία και το ότι επιδοτούνται, γενναία, από την Κινεζικη Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τόνωσης του εξαγωγικού εμπορίου.
* Πέραν όλων των παραπάνω, όλα δείχνουν ότι καθ’ οδόν είναι τα ΚΑΕ αλλά και αλυσίδα παιχνιδιών…

Monday 2 November 2009

"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" ΝΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ


Και βέβαια, ο νέος «Καποδίστριας» δεν είναι πανάκεια. Δεν είναι κλειδί «πασπαρτού» να δώσει λύσεις σε όλα τα μεγάλα ζητούμενα. Αυτό που ελπίζουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια πορεία που θα φτάσει πιο εύκολα στην αντιμετώπισή τους, αρκεί βέβαια να υπάρξουν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις που ξεκινούν από τον αυτονόητο δημοκρατικό διάλογο, στοχεύουν στην απόλυτη ισονομία και στην ισομερή αναλογική ανάπτυξη ΟΛΩΝ των περιοχών του νησιού, ιδιαίτερα αυτών που κυριολεκτικά έχουν μείνει πίσω, παρά το ότι είναι ίσως τα πιο προικισμένα σημεία του τόπου μας, όπως η Κέφαλος.
Αυτό που σίγουρα είναι το μείζον ζήτημα, πέραν των άλλων, είναι και το ΠΟΙΟΣ θα ηγηθεί αυτής της πρώτης κρίσιμης φάσης υλοποίησης του νέου Καποδίστρια στο νησί μας, δηλ. ποιος θα είναι πρώτος Δήμαρχος και με ποιους συνεργάτες του θα κληθεί να τρέξει το άρμα της ανάπτυξής του, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τόσο τις οικονομικές, όσο και των κρίσιμων ζητημάτων, που εδώ και πολλά χρόνια, ζητούν λύσεις στο νησί…

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ


Επειδή έγινε λόγος για ενδεχόμενη παράταση της θητείας των σημερινών δημοτικών αρχών, αν και όσο χρειαστεί για το νέο Καποδίστρια, το «ΒτΚ» ρώτησε σχετικά τον κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος και απάντησε ότι είναι δυνατόν να γίνει, με ανάλογη νομοθετική πράξη.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΚΤΕΣ ΗΡΩΙΝΗ ΜΕ ΤΗ ...ΣΕΣΟΥΛΑ


Δεν πρόλαβε να βγει από το γραφείο του Εισαγγελέα η 24χρονη Ολλανδέζα, για τα 3.600 γρ. ηρωίνης που έφερε από τις απέναντι ακτές, και σήμερα θα ξαναπάνε οι Τελωνειακοί της Κω «συνοδεύοντας» μια 20χρονη Ρουμάνα φοιτήτρια, γιατί την «τσίμπησαν» στο λιμάνι να έχει σε δεύτερο πάτο, καλά βιδωμένο, ποσότητα 1.300 γρ. ηρωίνης! Και βέβαια ισχυρίζεται ότι «δεν ήξερε» τίποτα, απλά ένας ταξιτζής της είπε «πάρε να δώσεις αυτή τη βαλίτσα σε κάποιον που θα σε βρει εκείνος», δίνοντάς της και 2.000 ευρώ αμοιβή!
Εάν αυτά που πετυχαίνουν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους τους οι Τελωνειακοί της Κω …μυρίζοντας το «πράμα» που έρχεται στο νησί με τη μύτη τους, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να βρει ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος…